Σαν σήμερα στις 17 Ιανουαρίου 1928, γεννήθηκε ο Βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν, ο οποίος έφερε επανάσταση στο γυναικείο χτένισμα στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 με τα γεωμετρικά του σχήματα, ο άνθρωπος που «άλλαξε τον κόσμο με ένα ψαλίδι» και απελευθέρωσε τη γυναίκα από «την τυραννία του κομμωτηρίου».

Ο Βιντάλ Σασούν (Vidal Sassoon) γεννήθηκε στη συνοικία Χάμερσμιθ του Λονδίνου από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Ο πατέρας του Τζακ Σασούν είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και η μητέρα του Μπέτι καταγόταν από την Ουκρανία. Το 1931 ο Τζακ Σασούν εγκατέλειψε την οικογένειά του για μια άλλη γυναίκα και η πάμφτωχη Μπέτι αναγκάστηκε να εμπιστευτεί τα δύο παιδιά της στο εβραϊκό ορφανοτροφείο του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ηλικία 14 ετών, ο Βιντάλ Σασούν εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει ως μαθητευόμενος κοντά στον διάσημο κομμωτή Ρέιμοντ Μπεσόν (1911-1992), ο οποίος πίστευε ότι η γυναίκα θα πρέπει να έχει κοντό μαλλί, «επειδή το μακρύ μαλλί τις προσθέτει χρόνια». Σε ηλικία 17 ετών, ο Σασούν έγινε μέλος της εβραϊκής οργάνωσης 43 Group, που μαχόταν κατά του αντισημιτισμού και προσπαθούσε να εμποδίσει τα κηρύγματα μίσους του Άγγλου φασίστα ηγέτη σερ Όσβαλντ Μόσλεϊ.

Το 1948, σε ηλικία 20 ετών, κατατάσσεται στη Χαγκάνα (Άμυνα), μια εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση που πάλευε για τα δίκαια του εβραϊκού λαού της Παλαιστίνης και η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα του στρατού του Ισραήλ. Ο Σασούν πολέμησε στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1948, που ξέσπασε αμέσως μετά την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ. «Ήταν ο καλύτερος χρόνος της ζωής μου» δήλωσε σε μια συνέντευξή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1954, έχοντας επιστρέψει στην Αγγλία, ανοίγει το πρώτο του κομμωτήριο στο Λονδίνο. Σχεδόν αμέσως γίνεται γνωστός για τις νέες τάσεις που κομίζει στην τέχνη της κομμωτικής: κοντοκουρεμένα μαλλιά με γεωμετρικά σχήματα, εύκολα στον χειρισμό από τη γυναίκα, που βγαίνει από το σπίτι για να δουλέψει και δεν έχει πολύ χρόνο να αφιερώσει στο κομμωτήριο. Είναι το αντίδοτο στις πολύπλοκες κομμώσεις, που κυριαρχούσαν έως τότε και βασίζονταν στα μακριά μαλλιά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα μετακομίζει στις ΗΠΑ, όπου δανείζει το όνομά του στην εταιρεία Procter & Gamble, η οποία δημιουργεί μια σειρά από σαμπουάν και κοντίσιονερ, που γνωρίζουν παγκόσμια επιτυχία. Παράλληλα, με την μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising) δημιουργεί στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ την αλυσίδα κομμωτηρίων Vidal Sassoon.

Το 1982 δημιουργεί το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη του Αντισημιτισμού (SICSA), ενώ το 2010 η περιπετειώδης ζωή του γίνεται ταινία με τον τίτλο Vidal Sassoon: The Movie.

Ο Βιντάλ Σασούν παντρεύτηκε τέσσερις φορές: Το 1956 την Ιλέιν Γουντ, η οποία τον παράτησε δύο χρόνια αργότερα για τον πρωταθλητή του θαλάσσιου σκι Ντέιβιντ Νέισιονς, το 1967 την ηθοποιό Μπέβερλι Άνταμς, η οποία του χάρισε δύο γιους και δύο κόρες. Το ζευγάρι χώρισε το 1980. Το 1983 παντρεύεται για τρίτη φορά, την αθλήτρια της ιππασίας Τζάνετ Χάρτφορντ-Ντέιβις, η οποία τον εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για τον σουλτάνο του Μπρουνέι και το 1992 τη Ρόντα Σασούν.

Τον Ιούνιο του 2011 κυκλοφόρησε η φήμη ότι προσβλήθηκε από λευχαιμία. Ο Βιντάλ Σασούν πέθανε στις 9 Μαΐου 2012 στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 84 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης