Ο Ίαν Κέρτις κιθαρίστας, στιχουργός και τραγουδιστής του συγκροτήματος Joy Division, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 15 Ιουλίου του 1956 στο Ολντ Τράφορντ του Μάντσεστερ.

Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της ροκ μουσικής και «ιδανικός αυτόχειρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από μικρός έγραφε ποιήματα και τραγούδια και είχε πάθος με τη μουσική, παράλληλα με τις πολύ καλές του επιδόσεις στο σχολείο. Μετά την αποφοίτησή του δούλεψε σε δισκοπωλείο, ενώ διατέλεσε για ένα μικρό διάστημα δημόσιος υπάλληλος. Μικρός και στα οικογενειακά βάσανα, παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών τη συνομήλική του Ντέμπορα Γούντραφ.

Η μοίρα του άλλαξε ριζικά, όταν παρακολούθησε μια συναυλία των Sex Pistols στο Μάνστεστερ τον Ιούλιο του 1976. Εκείνο το βράδυ αποφάσισε να γίνει μουσικός. Λίγο καιρό μετά, γνώρισε δύο άλλους νεαρούς μουσικούς, τον κιθαρίστα Μπέρναρντ Σάμερ και τον μπασίστα Πίτερ Χουκ, οι οποίοι σκόπευαν να ιδρύσουν ένα συγκρότημα. Κατά τύχη και οι δυο τους είχαν παρακολουθήσει τη συναυλία των Sex Pistols στο Μάντσεστερ, όπως και ο Κέρτις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο συγκρότημα ονομάστηκε Warsaw (από το τραγούδι του Ντέιβιντ Μπάουι «Warsawa») και λίγο αργότερα, λόγω νομικών περιπλοκών, μετονομάστηκαν σε Joy Division. Στις 29 Μαΐου 1977 εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά επί σκηνής, ανοίγοντας τη συναυλία των Buzzcocks, με τον Στίβεν Μόρις στα ντραμς, που έγινε το τέταρτο μέλος της παρέας. Τον επόμενο χρόνο υπέγραψαν με τη νεοσύστατη δισκογραφική εταιρεία Factory Records, που έγραψε ιστορία στο αγγλικό ροκ.

Τον Απρίλιο του 1979, ξεκίνησε η ηχογράφηση του πρώτου επίσημου LP του συγκροτήματος, με το όνομα Unknown Pleasures, το οποίο ηχογραφήθηκε στα «Strawberry Studios» του Λονδίνου. Παραγωγός του άλμπουμ ήταν ο Martin Hannett ο οποίος, με την εντυπωσιακή του δουλειά, κατάφερε να δημιουργήσει έναν «στοιχειωμένο», μυστήριώδη και ομιχλώδη ήχο, που ταίριαζε απόλυτα με το ύφος των καταθλιπτικών στίχων του Ian Curtis. Το επίσης θαυμάσιο εξώφυλλο ήταν δημιουργία του Peter Saville, ο οποίος ανέλαβε την δημιουργία του εξωφύλλου και για τους επόμενους δίσκους των Joy Division. Ο δίσκος απέσπασε πολύ καλές κριτικές και ανακηρύχτηκε ως το «καλύτερο ντεμπούτο άλμπουμ του 1979». Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, μέχρι το 1982 είχε πουλησει 100.000 αντίτυπα και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.



Closer και ο θάνατος του Curtis

Στο υπόλοιπο της χρονιάς το συγκρότημα ηχογράφησε ορισμένες καινούριες συνθέσεις και πραγματοποίησε ακόμα μια εμφάνιση στην τηλεόραση. Το 1980 ξεκίνησε η μεγάλη τους περιοδεία ανά την Ευρώπη και ταυτόχρονα η ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου, με τίτλο Closer. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις του Curtis με τη σύζυγό του χειροτέρευαν ολοένα και περισσότερο. Κύρια αιτία ήταν η εξωσυζυγική σχέση του Ian με τη Βέλγα Annik Honore, δημοσιογράφο ενός βελγικού περιοδικού. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της πίεσης, οδήγησε στις 7 Απριλίου σε απόπειρα αυτοκτονίας από τον Curtis, καταπίνοντας μια μεγάλη δόση από χάπια, πιο πολύ σαν μια κραυγή βοήθειας για τον κόσμο, ο οποίος τον έπνιγε γύρω του αβάσταχτα. Παρ’ όλα αυτά ο Ian επέζησε και συνέχισε τις εμφανίσεις με το συγκρότημα. Αρκετές συναυλίες, όμως, ματαιώθηκαν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το γκρουπ να γυρίσει το βίντεο, για το νέο του single Love Wll Tear Us Apart, το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και ήταν κάτι σαν απολογία του Curtis για όσα του είχαν συμβεί.

Στις 2 Μαΐου οι Joy Division, έπαιξαν στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, την τελευταία τους συναυλία με τον Curtis. Η συγκεκριμένη εμφάνιση, μάλιστα, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στο διπλό δίσκο Still, ο οποίος βγήκε στην αγορά μετά το θάνατο του Curtis.

Ο Ίαν Κέρτις ανέπτυξε ένα μοναδικό χορευτικό στυλ επί σκηνής, απότοκο της επιληψίας από την οποία έπασχε. Τα τραγούδια του ήταν απαισιόδοξα και σκοτεινά, γεμάτα από θάνατο, βία, αποξένωση και κοινωνική αποσύνθεση. Η φωνή του, απόκοσμη και μπασοβαρύτονη, τον έκανε να ακούγεται μεγαλύτερος από την ηλικία του. O Κέρτις επηρεάστηκε στιχουργικά από συγγραφείς, όπως ο Γουίλιαμ Μπάροους, ο Τζέι Μπάλαρντ και ο Τζόζεφ Κόνραντ, ενώ μουσικά και σκηνικά από τους Λου Ριντ, Τζιμ Μόρισον, Ίγκι Ποπ και Ντέιβιντ Μπάουι.

Δείτε το βίντεο:

Δύο μόλις μήνες προτού ο Ian Curtis γίνει 24 χρονών και λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η αμερικάνικη περιοδεία του συγκροτήματος, στις 18 Μαΐου του 1980, αυτοκτόνησε, δια απαγχονισμού. Ο Ian, την προηγούμενη μέρα, είχε επιστρέψει στο σπίτι του στο Μάντσεστερ, για να ζητήσει από τη γυναίκα του να τον αφήσει για λίγο μόνο.

Η Deborah Curtis πήγε στο πατρικό της και ο Ian έμεινε μόνος στο σπίτι. Παρακολούθησε μια ταινία και με την μουσική υπόκρουση του άλμπουμ Idiot του Iggy Pop, έβαλε τέλος στη ζωή του, κρεμασμένος από σχοινί. Το επόμενο πρωί η σύζυγός του, επιστρέφοντας, τον βρήκε νεκρό.

Οι λόγοι του θανάτου του Ian Curtis δεν είναι εξακριβωμένοι. Ίσως να ήταν ο διαλυμένος γάμος του, ίσως η επιληψία του, ίσως η διαταραγμένη του προσωπικότητα, ίσως και η θέλησή του να μιμηθεί τους ήρωες που είχαν πεθάνει κι αυτοί νέοι. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για έναν συγκερασμό από όλα αυτά, ο οποίος τον οδήγησε να αυτοκτονήσει και είναι αμφίβολο αν θα μαθευτεί ποτέ ο ακριβής λόγος.

Ο δίσκος Closer κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1980 και είχε σημαντική εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στις 250.000 πωλήσεις, απολαμβάνοντας επίσης πολύ καλές κριτικές.

Οι Joy Division διαλύθηκαν την ίδια μέρα, όπως είχαν προαποφασίσει, εάν κάποιος τους πέθαινε ή εγκατέλειπε το συγκρότημα. Τα επιζώντα μέλη των Joy Division δημιούργησαν τους New Order, που γνώρισαν επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

Η χήρα του Κέρτις, Ντέμπορα, κυκλοφόρησε το 1996 το βιβλίο «Touching from a distance» και αποκάλυπτε πολλές ιδιωτικές στιγμές του αυτόχειρα ρόκερ, όπως την πορεία της αρρώστιας του και τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο, αλλά και τον δεσμό του με τη βελγίδα δημοσιογράφο Ανίκ Ονορέ, που κλόνισε τον γάμο του. Στο βιβλίο αυτό βασίζεται η ταινία του Άντον Κορμπάιν «Control: The Ian Curtis Film». Ο Κέρτις παρουσιάζεται στην ταινία του Μάικλ Γουϊντερμπότομ «24 Hour Party People», που πρoβλήθηκε στην Ελλάδα το 2002 και αναφέρεται στην άνοδο και την πτώση της Factory Records.

Ο Ίαν Κέρτις επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον Ίαν Σμιθ των Cure, τον Κουρτ Κομπέιν των Nirvana, ο οποίος και αυτοκτόνησε, τον κιθαρίστα των Red Hot Chli Peppers Τζον Φρουσιάντε, τους Radiohead, τους U2 και πολλούς άλλους. Οι U2, μάλιστα, έγραψαν ένα τραγούδι για την αυτοκτονία του Κέρτις, το «A Day without me», που περιέχεται στο ντεμπούτο άλμπουμ τους «Boy», ενώ ο Μπόνο έχει δηλώσει ότι εάν ζούσε ο Ίαν Κέρτις θα ήταν ο κορυφαίος του σύγχρονου ροκ.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης