«Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή μας» αναφέρει στο μήνυμα του το υπουργείο Πολιτισμού, πληροφορούμενο την είδηση του θανάτου του Κώστα Βρεττάκου.

«Ο κινηματογράφος τον τράβηξε από νωρίς, αλλά καταπιάστηκε με ευαισθησία και με τη φωτογραφία, τις εκδόσεις, τη διαφήμιση, την πεζογραφία και την ποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον καιρό της δικτατορίας εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών, εκδίδοντας δύο ποιητικές συλλογές με τον τίτλο «Ανάριθμα» το 1971 και το 1977.

Το 1980 δημιουργεί τον εκδοτικό οίκο «Τρία Φύλλα» και για την επόμενη δεκαετία επανέρχεται στον κινηματογράφο με τρία ντοκιμαντέρ και μία ταινία μυθοπλασίας: «Τα παιδιά της Χελιδόνας» που απέσπασαν συνολικά εννέα βραβεία στο 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και το βραβείο καλύτερης ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Η σχέση του με τον κινηματογράφο συνεχίστηκε και στο πεδίο της θεσμικής διαχείρισης, καθώς ο Κώστας Βρεττάκος διετέλεσε σύμβουλος Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού (1989), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης (1991-2006). Το 2009 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ποταμός το πρώτο του μυθιστόρημα «Περαστικός από το Ρέικιαβικ», ενώ το βιβλίο του «Ασκήσεις Περιέργειας», το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «έναν αγώνα με τη μνήμη», βραβεύτηκε το 2016 με Βραβείο Μυθιστορήματος από την Ακαδημία Αθηνών. Σε ηλικία ογδόντα ετών κυκλοφόρησε με τίτλο «Προστιθέμενη αξία» τα νεανικά ποιήματά του ως βιογραφικά στοιχεία, από τις Εκδόσεις Πόλις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, ο Κώστας Βρεττάκος, σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, αφιέρωσε στους αναγνώστες το ποίημα του πατέρα του «Η ποίηση»:

Ό,τι μπόρεσα να διασώσω (στον κόσμο που πήγα) το διέσωσα, θάλασσα. Η ψυχή μου ένα σμήνος, μυριάδων πουλιών που τ’ αλώνιζε η θύελλα. Όσα διασώθηκαν βρήκαν το δέντρο τους. Φτερούγισαν κ’ έμειναν. Μέσα στις λέξεις.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» καταλήγει το μήνυμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης