O Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, από 4 έως 30 Οκτωβρίου 2011 στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Μελίνα», την έκθεση Συναντήσεις: Εκλεκτικές Συγγένειες με την τέχνη του Φαίδωνα Αναστασιάδη.

Η έκθεση Συναντήσεις : Εκλεκτικές Συγγένειες με την τέχνη του Φαίδωνα Αναστασιάδη έχει ως θέμα της το διάλογο ανάμεσα σε έργα του Φαίδωνα Αναστασιάδη (1970-2001) και δημιουργίες σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών. Μέσα από ένα ιστολόγιο, όπου παρουσιάστηκε μια επιλογή έργων του Φαίδωνα Αναστασιάδη, κυκλοφόρησε ανοιχτή πρόσκληση σε διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες να επιλέξουν ένα έργο της αρεσκείας τους. Κάθε καλλιτέχνης επέλεξε ένα μόνο έργο το οποίο και κατοχύρωσε κατά αποκλειστικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από 42 καλλιτέχνες, ποικίλων εκφραστικών μέσων – ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο, τα οποία εκτίθενται μαζί με “αρχικά” που τα ενέπνευσαν.
Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από την ιστορική πλέον έκθεση Encounters: New Art from Old (National Gallery, Λονδίνο, 2000), η οποία υπήρξε και η τελευταία μουσειακή έκθεση που επισκέφθηκε ο Φαίδωνας Αναστασιάδης λίγο πριν το θάνατό του το 2001.

Ως γνήσιος καλλιτέχνης – ερευνητής, ο Φαίδωνας μελέτησε στη σύντομη ζωή του, συστηματικά, την ιστορία της δυτικής ζωγραφικής και πάλευε, διαρκώς, να γονιμοποιήσει τη δουλειά του μέσα από τις συναντήσεις του με σημαντικούς εκπροσώπους της ζωγραφικής, παλαιότερους και σύγχρονούς του. Μέσα σε ανάλογο πνεύμα γόνιμης συνάντησης παρελθόντος – παρόντος, ο διάλογος μεταξύ των έργων του Φαίδωνα Αναστασιάδη και σύγχρονων καλλιτεχνών, δεν στοχεύει σε μια νοσταλγική αναπόληση ή εξιδανικευτική μνημείωση του παρελθόντος, αλλά στη δημιουργική σύμπραξή του με το παρόν και τη θετική, αναστοχαστική επαναπροσέγγισή του.

Άρτεμις Αλκαλάη│Νταβίντ Άρμπιτμαν│ Οχένια Άρμπιτμαν│Αλέξης Βερούκας│ Αλέξανδρος Βούτσας │ Λεωνίδας Γιαννακόπουλος│ Έλλη Γρίβα│ Γιάννης Διαμάντης│ Ευίνακατ │Πέτρος Ζαφείρης│ Γιάννης Ζιώγας│ Αποστόλης Ζολωτάκης│ Φίλιππος Θεοδωρίδης│ Τίνα Καμπάνη│ Νικόλ Κάπαρη│ Δανάη Κηλαηδόνη│ Νικόλας Κληρονόμος│ Νίκος Κρυωνίδης│ Γιώργος Λαναράς│ Βασίλης Λιαούρης │ Παναγιώτης Λιναρδάκης│ Άνα Μαθιού│ Κλειώ Μακρή│ Θοδωρής Μάρκου│ Νίκος Μάρκου│ Άλκηστη Μιχαηλίδου│ Μάρω Μιχαλακάκου│ Νίκολας Μουρ│ Ελένη Μυλωνά│ Λένα Ντίμοβα│ Λόρα Ντόντσον│ Ματίνα Ντούτσουλη│ Ελένη Οικονόμου│ Παντελής Παντελόπουλος│ Φένια Παπαδόδημα│ Διονύσης Παππάς│ Ελένη Παυλοπούλου│ Φιλ Ρόμπερτς│ Μι Σβένμπεργκ│ Άγγελος Σκούρτης│ Έντι Τζίνο Έρικσον│ Αντώνης Τσούλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγκαίνια: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, ώρα 20:00
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο, τηλ.: 210 34 52 150, Στάση Μετρό: Κεραμεικός
Επιλογή έργων & καλλιτεχνών: Μεγακλής Ρογκάκος
Επιμέλεια: Ευγενία Αλεξάκη
Ιστολόγιο: Άλκηστη Μιχαηλίδου

Η έκθεση θα παρουσιαστεί το 2012 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα κείμενα του καταλόγου της έκθεσης υπογράφουν οι: Ευγενία Αλεξάκη, Μαίρη Μιχαηλίδου, Μεγακλής Ρογκάκος.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του καταλόγου θα διατεθούν στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.).

Διάρκεια έκθεσης: 4 – 30 Οκτωβρίου 2011
Λειτουργία: καθημερινά 10:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00, Κυριακή 10.00 – 14.00.
Δευτέρα και απόγευμα Κυριακής κλειστά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης