Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διοργάνωσε συναυλία με τη Ρένα Μόρφη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με στόχο να ακουστεί το μήνυμα ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της απέναντι στη βία.

«Σαφώς μια μέρα δεν φτάνει» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, προσθέτοντας «Πρέπει κάθε μέρα να αγωνιζόμαστε για όλες αυτές τις γυναίκες που είναι θύματα βίας, για την εξάλειψη του φαινομένου. ‘Αλλωστε το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στην ίδια τη ζωή. Απόψε μέσα από τους ήχους της μουσικής θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας και στήριξης σε όλες τις γυναίκες που έχουν βιώσει ή βιώνουν βία, που θέλουν να ξεφύγουν και να τιμήσουμε όσες δυστυχώς δεν τα κατάφεραν». «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Ρένα Μόρφη που μέσα από τη μουσική της και μέσα από τα τραγούδια της ενώνει κι εκείνη τη φωνή της με τις δικές μας για να δώσει το μήνυμα ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη» είπε η κ. Συρεγγέλα, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους άνδρες, για τους οποίους χαρακτηριστικά είπε ότι «σε αυτήν την προσπάθεια τους θέλουμε συμμάχους, δεν είναι πόλεμος φύλων. Θέλουμε μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα και τους άνδρες, να στηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών γιατί εξάλλου είναι ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον σύντομο χαιρετισμό της η κ. Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι «καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή, η αλλαγή είναι δυνατή και όλοι και όλες μαζί, γυναίκες και άνδρες μπορούμε να φτιάξουμε ένα μέλλον χωρίς στερεότυπα και ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες και για όλους. Και αυτό το μήνυμα τονίζει και η καμπάνια μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα: ‘Ακου τις πράξεις και όχι τα λόγια του».

Απευθυνόμενη σε όσες γυναίκες «βιώνουν τον κίνδυνο» η αρμόδια υφυπουργός σημείωσε ότι «τις διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει επιλογή, υπάρχει διαφυγή». «Η βία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά είναι και λεκτική, είναι και ψυχολογική. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια πίσω από τις λέξεις και να μην εγκλωβιζόμαστε σε αυτές» τόνισε η κ. Συρεγγέλα και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να αφυπνίσουμε και το συγγενικό και το φιλικό περιβάλλον των γυναικών αυτών προκειμένου να τις στηρίξουν και να τις βοηθήσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να μην λειτουργούν σαν εμπόδιο, λέγοντας τους ότι δεν προσπαθούν αρκετά ή ότι η βία του συντρόφου ή του συζύγου πυροδοτείται από δικά τους λάθη». Καταλήγοντας η κ. Συρεγγέλα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη του στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, επεσήμανε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία διότι απόψε δεν ήρθαμε εδώ ούτε για να γιορτάσουμε, ούτε για να διασκεδάσουμε αλλά για να εκδηλώσουμε την αγωνία μας διότι εν έτει 2021 και στην Ελλάδα και σε άλλες πολιτισμένες, προηγμένες χώρες εξακολουθεί να υπάρχει το φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών που δε θα έπρεπε να απαντάται διότι δεν συνάδει ούτε με τη λογική, ούτε με την ανθρωπιά, ούτε με τον πολιτισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας» είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι είναι σε λειτουργία 19 στέγες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ενώ λειτουργεί δωρεάν και σε 24ωρη βάση η γραμμή 15900 στην οποία οι γυναίκες θύματα βίας μπορούν να ζητήσουν βοήθεια «σε σχέση με το ντροπιαστικό αυτό φαινόμενο για τις σύγχρονες κοινωνίες και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι σε αυτό το φαινόμενο το οποίο επιμένει να συνεχίζεται».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), «ακριβώς για τη βία εναντίον των γυναικών προβλέποντας αντίστοιχες συνέπειες και κυρώσεις διότι δεν ήταν μια θεωρητική διακήρυξη αυτό που κάναμε, συνοδεύεται άλλωστε και από πρόσφατη υπουργική απόφαση», τονίζοντας ωστόσο ότι «το βασικότερο μήνυμα της βραδιάς είναι ότι όσες διατάξεις και εάν περάσουν, όσοι νόμοι και εάν ψηφιστούν, δεν θα αποδώσουν στο μέγιστο εάν δεν υπάρχει και η αντίστοιχη κοινωνική ευαισθητοποίηση των γυναικών αλλά και των ανδρών».

«Είναι τιμή μου και τεράστια χαρά να συμμετέχω σε αυτή την εκδήλωση με ένα τόσο σημαντικό μήνυμα για ένα τόσο σημαντικό σκοπό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρένα Μόρφη. «Η μέρα σήμερα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Είναι κάτι που μας απασχολεί όλες τις γυναίκες, το να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε από το φαινόμενο της βίας γενικότερα, πόσο μάλλον της ενδοοικογενειακής» τόνισε η δημοφιλής τραγουδίστρια και είπε χαρακτηριστικά «Φωνή, να έχουμε φωνή. Όπως απόψε, μέσω της μουσικής. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, ιδίως οι γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση να έχουν το θάρρος να μιλήσουν στους αρμόδιους φορείς που είναι εκεί για να βοηθήσουν και νομίζω ότι το υπουργείο κάνει πολύ καλή δουλειά για τη στήριξή τους». Η κ. Μόρφη σημείωσε ακόμα ότι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών «είναι και μια ημέρα αλληλεγγύης» ενώ προσέθεσε ότι εκτιμά ότι «είμαστε στην εποχή ακριβώς που αρχίζουμε να βρίσκουμε αυτή τη φωνή και με τα κινήματα που έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιο καιρό αρχίζουμε να εκφραζόμαστε και να μιλάμε. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά είμαστε σε μια πολύ καλή αφετηρία».

Παρουσιάζοντας την εκδήλωση, η δημοσιογράφος Ράνια Θρασκιά ανέφερε ότι «σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ενώ κάθε μέρα στον κόσμο 137 γυναίκες δολοφονούνται από κάποιο μέλος της οικογένειας τους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, αλλά και η Ιωάννα Παλαιοσπύρου, η οποία είναι θύμα επίθεσης με βιτριόλι, και οι δυο γυναίκες είχαν σύντομη συζήτηση σε θερμό τόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης