Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πανέμορφη μουσική της Νίνα Σιμόν.

Μία βραδιά-σταθμός στην παγκόσμια περιοδεία, που έρχεται και στην Αθήνα, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξι χρόνια κλείνουν φέτος από τότε που έφυγε από κοντά μας η Νίνα Σιμόν, μια από τις σπουδαιότερες φωνές της αυθεντικής μαύρης μουσικής.

Η αισθαντική φωνή και η υπέροχη μουσική της Νίνα Σιμόν, εμπνέουν σήμερα τις σημαντικότερες νέες φωνές της παγκόσμιας σύγχρονης Jazz, world και soul σκηνής, που παρουσιάζουν ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα γεμάτο πραγματική μουσική συγκίνηση, που ενθουσιάζει το κοινό όπου παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο.

Στο μεγάλο αυτό αφιέρωμα συμμετέχει η original ορχήστρα της, που την ακολουθούσε πιστά αρκετά χρόνια, η κόρη της Celeste Simone αλλά και τρεις μεγάλες γυναικείες φωνές της μαύρης μουσικής, η Angelique Kidjo, η Dianne Reeves και η Lizz Wright.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νίνα Σιμόν (21 Φεβρουαρίου 193321 Απριλίου 2003) ήταν τραγουδίστρια, στιχουργός και πιανίστρια. Αν και οι ειδικοί την κατατάσσουν στους καλλιτέχνες της τζαζ μουσικής, η ίδια δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την τυποποίηση.

Από γενική άποψη το έργο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από τη μπλουζ, τη ρυδμ΄εν΄μπλουζ έως τη σόουλ μουσική. Η φωνή της χαρακτηρίζεται από πάθος, μεγάλες αναπνοές και τρέμουλο.

Μια σπουδαία φωνή, που πρόσφερε αξέχαστες ερμηνείες στον χώρο της τζαζ και των μπλουζ. Η Νίνα Σιμόν των αφηγηματικών και οργισμένων τραγουδιών, μα και των βαθιών μελωδικών αναζητήσεων των σπιρίτσουαλς και των γκόσπελ, η απαράμιλλη φωνή με τις μεγάλες επιτυχίες, αλλά και με τη δράση για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική, ήταν μια μεγάλη μορφή στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής.

Γεννημένη στη Βόρεια Καρολίνα, η Νίνα Σιμόν (το πραγματικό της όνομα ήταν Eunice Waymon) ήταν παιδί μιας πολυμελούς και πάμπτωχης οικογένειας. Εχοντας από πολύ μικρή δείξει το εξαιρετικό ταλέντο της στο πιάνο και με τη βοήθεια μιας δασκάλας της, κατάφερε σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους μαύρους της Αμερικής να σπουδάσει πιάνο στη διάσημη Μουσική Σχολή «Τζούλιαρντ» της Νέας Υόρκης.

Ο αγώνας για την επιβίωση την έκανε να αρχίσει από πολύ μικρή να τραγουδά σε κλαμπ, ενώ το 1959 κυκλοφόρησε ο πρώτος της δίσκος, που περιλάμβανε το περίφημο τραγούδι «I love You Porgy» του Τζορτζ Γκέρσουιν. Από το πλούσιο ρεπερτόριό της ξεχώρισαν επίσης το «Mississippi Goddmαn», ένα οργισμένο κομμάτι – «κατηγορώ» για την κατάσταση των μαύρων στην Αμερική που το έγραψε η ίδια το 1963, το «Old Jim Crow», το «The King of Love is dead» για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ κορυφαίος της δίσκος θεωρήθηκε από το κοινό και τους ειδικούς το θρυλικό «My Baby Just Cares For Me».

Dianne Reeves (Νταϊάν Ρίβς): Η διάσημη τραγουδίστρια της τζαζ, που έχει βραβευθεί με 4 Grammy Awards ως «Best Jazz Vocal Performance.

Η Dianne Reeves διαπρέπει στην παγκόσμια jazz σκηνή και θεωρείται ως μία από τις εξέχουσες jazz vocalists του κόσμου, θέση που έχει κατακτήσει με τη δεξιοτεχνία, τις μεγάλες φωνητικές δυνατότητες, τον αυθορμητισμό και τον ξεχωριστό jazz και Rhythm’ n’ Blues στυλ της.

Είναι η μοναδική τραγουδίστρια που έχει κερδίσει 4 βραβεία Grammy (2001 «In the Moment», 2002 «The Calling», 2003 «A Little Moonlight», 2006 Soundtrack «Good Night, and Good Luck»), τα 3 εκ των οποίων τα κέρδισε για τις 3 διαδοχικές κυκλοφορίες δίσκων της. Γεννήθηκε στο Detroit (Michigan) σε οικογένεια μουσικών.

Πατέρας τραγουδιστής, μητέρα τρομπετίστρια, όμως ήταν ο θείος της, Charles Burell, μπασίστας στην Denver Symphony Orchestra, που την μύησε στην μουσική των σπουδαίων ερμηνευτριών της jazz, της Ella Fitzgerald, της Billie Holiday αλλά και της Sarah Vaughan, αυτής που την εντυπωσίασε περισσότερο.

Ήταν η πρώτη ερμηνεύτρια που κέρδισε τον τίτλο «Creative Chair  for Jazz» που απονέμει η Los Angeles Philarmonic και η πρώτη που τραγούδησε στο Walt Disney Concert Hall του Los Angeles.

Επίσης ήταν η πρώτη ερμηνεύτρια που το 1987 υπέγραψε στη θρυλική Blue Note/EMI. Το 2002 τραγούδησε στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2002 που έγιναν στο Salt Lake City.

Angelique Kidjo (Ατζελίκ Κιτζό): Όπως έχει πει και ο Πίτερ Γκάμπριελ, «δίνει ζωή σε ότι πιάνει στα χέρια της»!

Η Ατζελίκ Κιτζό έχει γεννηθεί στο Benin, ένα κράτος στην Δυτική Αφρική. Από μικρή ηλικία έμαθε να τραγουδάει και να χορεύει την παράδοση της χώρας της, αλλά επίσης η ίδια άκουγε James Brown, Otis Redding, Jimi Hendrix, Stevie Wonder, Santana. Αργότερα πήγε στο Παρίσι, σπούδασε τζαζ και εκεί κατάφερε να υπογράψει το πρώτο της συμβόλαιο με την δισκογραφική Island Records και λίγο μετά βρέθηκε στην Νέα Υόρκη και ηχογράφησε για την Columbia. Η παγκόσμια καριέρα της άρχισε με δυνατές κριτικές και μεγάλες συναυλίες που την έφεραν σήμερα να είναι μια από τις πιο ξεχωριστές «μαύρες» φωνές.

Ανάμεσα στα πολλά μουσικά βραβεία που έχει κερδίσει, είναι και ένα Grammy το 2008 για το  άλμπουμ της “Djin Djin”, που πήρε το όνομά του από τον ήχο μιας αφρικάνικης καμπάνας.

Αfro-beat, funk και soul κυριαρχούν στο άλμπουμ αυτό, στο οποίο συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής, όπως η Alicia Keys, ο Peter Gabriel, ο σαξοφωνίστας Branford Marsalis, η Joss Stone, το ντουέτο από το Μάλι Amadou και Mariam, ο Josh Groban, ο Carlos Santana και ο Ziggy Marley.

Η Ατζελίκ Κιτζό είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της μουσικής της Μαύρης Ηπείρου και με έντονη κοινωνική δράση, καθώς είναι και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF, με όπλο την μουσική της, γιατί όπως η ίδια είχε πει: “Η μουσική θεραπεύει, ενώνει. Γκρεμίζει όλα τα διαχωριστικά τείχη.

Απαλύνει την απόγνωση. Καταστέλλει πολέμους. Όταν ακούς μουσική, το μυαλό σου ακολουθεί την ψυχή σου. Εγώ, δεν φοβάμαι καμιά μουσική που ‘ναι διαφορετική από τη δική μου. Γιατί, κατά βάθος ξέρω ότι όλοι την ίδια γλώσσα μιλάμε…”

Lizz Wright (Λίζ Ράϊτ): Η πανέμορφη και εκφραστική τραγουδίστρια από την Georgia των Η.Π.Α., Lizz Wright, θεωρείται ήδη μία από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο της σύγχρονης jazz/gospel σκηνής.

Γεννήθηκε το 1980, και η σχέση της με τη μουσική αναπτύχθηκε από πολύ νωρίς. Ο πατέρας της ήταν, άλλωστε, πιανίστας, ενώ διηύθυνε και την ορχήστρα της τοπικής ενορίας, γεγονός που εξηγεί και τον ιδιαίτερο δεσμό της Lizz με τη μουσική παράδοση του gospel.

Εκείνος ήταν που την ενθάρρυνε να ερευνήσει την soul διάσταση των κλασικών εκκλησιαστικών ύμνων, ενώ αργότερα αυτή η σπουδαία πρώτη κληρονομιά συνδυάστηκε με τα blues και jazz ακούσματα της νεαρής ακόμη μουσικού, που φτάνοντας στα χρόνια του Λυκείου είχε ήδη κερδίσει δεκάδες διαγωνισμούς, με όπλο τα ιδιαίτερα φωνητικά της χαρίσματα και την αισθαντική ερμηνεία της.

Χαρίσματα που αποφάσισε να εξελίξει περαιτέρω, σπουδάζοντας Φωνητική στην Ατλάντα, αμέσως μετά. Το 2000 η Lizz συμμετείχε ως μέλος του κουαρτέτου φωνών στο γκρουπ Spirit. Οι κριτικές ήταν εγκωμιαστικές, και η μπάντα γρήγορα αναδείχθηκε στο καλύτερο jazz group της πόλης.

Ο δρόμος για τη σόλο καριέρα της Lizz Wright είχε πλέον ανοίξει. Δυο χρόνια αργότερα, υπογράφει το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο με τη θρυλική εταιρεία Verve, και κυκλοφορεί το ντεμπούτο της άλμπουμ, Salt, την αμέσως επόμενη άνοιξη.

Lisa Celeste Simone: Η Lisa Celeste, η κόρη της μεγάλης Nina Simone γεννήθηκε στην Ν.Υ. και μεγάλωσε ακούγοντας Aretha Franklin, Otis Redding, Gladys Knight & The Pips.

Χαρισματική και δυναμική φωνή, με μια έμφυτη ικανότητα στο να γράφει υπέροχους στίχους και με μια βαθιά κατανόηση της μουσικής, η Simone μοιάζει τρομερά με την μητέρα  της. Πολυτάλαντη καλλιτέχνης, που γράφει μόνη της τα τραγούδια της, τα ερμηνεύει η ίδια και η χροιά της φωνής της, φέρνει αμέσως στο μυαλό τη φωνή της μεγάλης Νίνα Σιμόν.

Άρχισε την καριέρα της ερμηνεύοντας μεγάλους ρόλους στο Broadway όπως της Αϊντα.

Το Φεβρουάριο του 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ “Simone On Simone”, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας της.

Το 2004 η Simone ερμήνευσε μαζί με το θείο της, τον Sam Waymon στο “Blue Note” της Νέας Υόρκης, ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μνήμη της μητέρας της, μαζί με τα μέλη της αυθεντικής ορχήστρας της Nina Simone στο Carnegie Hall.

Εκεί ξεκίνησε και η ιδέα για μια παγκόσμια περιοδεία, αφιερωμένη στη μουσική της Νίνα Σιμόν, που στις 6 Ιουλίου θα μαγέψει  το αθηναϊκό κοινό

INFO: ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.30, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: PUBLIC (πλατεία Συντάγματος), ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΑ FNAC (THE MALL, ΓΛΥΦΑΔΑ), www.i-ticket.gr  και τηλεφωνικά στο 801-11-60000.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: 210-6980044

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης