Συντήρηση του μνημείου του Μενεκράτη στην Κέρκυρα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 07:43
Συντήρηση του μνημείου του Μενεκράτη στην Κέρκυρα

Υπέρ της μελέτης για τη συντήρηση και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου του Μενεκράτη στην Κέρκυρα, τάχθηκαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.  Ο χώρος βρίσκεται στα ανατολικά  του λόφου του Σωτήρος, στην πόλη της Κέρκυρας. Το μνημείο αποτελείται από ένα λίθινο κενοτάφιο, που κατασκευάστηκε για να τιμήσει τον Μενεκράτη, πρόξενο της Κέρκυρας στην Οιάνθεια (πόλη κοντά στο σημερινό Γαλαξίδι), ο οποίος χάθηκε στη θάλασσα.

Επίσης, φέρει επιγραφή του 600 π.Χ., η οποία είναι από τις αρχαιότερες που σώζονται. Γραμμένη σε κορινθιακό αλφάβητο, από δεξιά στα αριστερά, η επιγραφή αναφέρει ότι ο δήμος ανέγειρε το μνημείο, αναγνωρίζοντας το έργο του Μενεκράτη και αναλαμβάνοντας τα έξοδα κατά το ήμισυ. Τα υπόλοιπα θα καταβάλλονταν από τον αδελφό του, τον Πραξιμένη, που ήρθε για το σκοπό αυτό από την πατρίδα του.

Το κυκλικό μνημείο αποκαλύφθηκε από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια αποδόμησης ενετικής οχύρωσης το 1843. Επισκευάστηκε μετά από λίγα χρόνια και του προστέθηκε κωνική στέγη και περίβολος για αισθητικούς και προστατευτικούς λόγους.  Έχει ύψος 1,4 μ. και διάμετρο 4,9 μ. και αποτελείται από πέντε δόμους από μαλακό, ντόπιο πωρόλιθο κατά το ισοδομικό σύστημα. Κοντά στο κενοτάφιο είχε βρεθεί ένας λέοντας ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκει στο μνημείο, κάτι που όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο, σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΚΑΣ κ. Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου.

Η μελέτη που εγκρίθηκε προβλέπει εργασίες συντήρησης και αποστράγγισης, καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, έτσι ώστε να αναδεικνύεται όλο το μνημείο. Επίσης, μετά από παρέμβαση του καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Μανώλη Κορρέ, το Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη υπό τον όρο το δάπεδο γύρω από το μνημείο να έχει κατηφορική κλίση ώστε να μην συγκεντρώνονται τα νερά.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 07:43