«Σύντροφε Μεγαλειότατε» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 11:09
«Σύντροφε Μεγαλειότατε» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο την άπαιχτη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου.

Το θεατρικό έργο «Σύντροφε Μεγαλειότατε...» (Χαρίλαος ο Β') γράφτηκε τη δεκαετία του '70 από τον Αλέκο Σακελλάριο και διασκευάστηκε για να προσαρμοστεί στην εποχή μας, διατηρώντας ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά του, νοτισμένο από στοιχεία που θυμίζουν Αριστοφανική αρχαία κωμωδία, με έντονα τα στοιχεία της πολιτικής σάτιρας και παρωδίας.

Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία και τη διαφθορά. Η κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού και του ξεπεσμού των πολιτικών θυμίζει τη λοιδορία αναίσχυντων πολιτικών τακτικών που γνωρίσαμε από τους Ιππής (424 π.Χ.) ή ακόμη και από τους «Χαλασοχώρηδες» του Παπαδιαμάντη και ξεσκεπάζουν τους σημερινούς Κλέωνες (δημαγωγούς). Και ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, το γέλιο προκαλεί η - δήθεν - αθωότητά τους.

Το συγκεκριμένο έργο δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, διότι στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στον θεατή για επεξεργασία.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Μποστατζόγλου - Ελένη Φιλίνη - Γιώργος Ματαράγκας - Δήμητρα Παπαδήμα - Γιάννης Ζαφείρης - Περικλής Κασσανδρινός - Πέτρος Πέτρου και ο Πέτρος Ξεκούκης.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Διασκευή - Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης
Eνδυματολογία: Φωτεινή Παππά - Ζωή Κουτσουλιάνου
Μουσική Σύνθεση - Ερμηνεία: Γιώργος Περαντάκος («Τρίφωνο»)

Πρόκειται για μια παραγωγή - αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο.
Η παράσταση αποτελείται α) από ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα - σκηνοθέτη και β) από την τελευταία σπαρταριστή κωμωδία που έγραψε ο Σακελλάριος. Κωμωδία που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και σε όλες τις ηλικίες.

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.


Πληροφορίες
Εύα Ταμτάμη 6942991610

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 12:06