Σούμπερτ: Κύκνειο άσμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016, 06:00
Σούμπερτ: Κύκνειο άσμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζουν, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, «Πέντε τραγούδια για το νερό» του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828) καθώς και το «Κύκνειο άσμα» (Schwanengesang), την τελευταία μεγάλη σύνθεση για φωνή και πιάνο του σπουδαίου ρομαντικού συνθέτη.Το ρεσιτάλ εντάσσεται στον Κύκλο Σούμπερτ. Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου των τραγουδιών έχει προβλεφθεί η προβολή υπερτίτλων στα ελληνικά. Πριν από το μουσικό μέρος, θα υπάρξει σύντομος σχολιασμός του προγράμματος από τον Νίκο Λαάρη.«Πέντε τραγούδια για το νερό»

… τιτλοφορείται η ενότητα φωνητικών συνθέσεων του Σούμπερτ, με τα οποία θα αρχίσει το ρεσιτάλ (χωρίς διάλειμμα) της Λένιας Ζαφειροπούλου στο Μέγαρο. Θα ακουστούν τα λίντερ: Ψαράδικος σκοπός (Fischerweise) D. 881 (ποίηση F. X. F. von Schlechta), Η πέστροφα (Die Forelle) D. 550 (ποίηση C. F. D. Schubart), Το ποτάμι (Der Fluss) D. 693 (ποίηση F. von Schlegel), Τραγουδώντας στα νερά (Auf dem Wasser zu singen) D. 774 (ποίηση F. L. Graf zu Stolberg) και Η ερωτική ευτυχία του ψαρά (Des Fischers Liebesglück) D. 933 (ποίηση K. G. von Leitner).

Το «Κύκνειο Άσμα»,
… όπως γράφει η Λένια Ζαφειροπούλου στο σημείωμά της για τη συναυλία της στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (6/2), είναι «ένα αριστούργημα μουσικής και δραματουργικής πυκνότητας με έντονα σκηνικό και οπερατικό χαρακτήρα και ενώνει την ποίηση του Ρέλσταμπ και του Χάινε, μια ελάσσονα ρομαντική και μια μείζονα (αντι)ρομαντική ποιητική φωνή. Ο Σούμπερτ κι οι ποιητές του σερβίρουν γλυκό ερωτικό φίλτρο μαζί με πικρό αντίδοτο ενάντια στον έρωτα. Θέρμη ερωτικής προσμονής μαζί με ψύχος ερωτικών φαντασμάτων. Θριάμβους και θρήνους του έρωτα. Χαρά της συντροφιάς και πόνο της ερήμωσης. Στο τέλος της σύντομης ζωής του, ο Σούμπερτ απογειώνει προς την υπέρβαση την τέχνη του λιντ, ανοίγοντας διάπλατους δρόμους στον Σούμαν και σ’ όλους τους άλλους».

Η συλλογή τραγουδιών «Κύκνειο άσμα» για φωνή και πιάνο (Schwanengesang D. 957) γράφτηκε από τον κορυφαίο αυστριακό μουσουργό στο τέλος της ζωής του και εκδόθηκε μετά τον θάνατό του. Τον τίτλο «Κύκνειο άσμα» επέλεξε ο πρώτος εκδότης της, Τομπίας Χάσλινγκερ, καθώς θεώρησε τη συλλογή αυτή ως ένα είδος μουσικής διαθήκης του Σούμπερτ. Εκτός των ποιημάτων του Λούντβιχ Ρέλσταμπ (1799 – 1860) και του Χάινριχ Χάινε (1797 – 1856), το «Κύκνειο άσμα» περιλαμβάνει επίσης ένα ποίημα του Γιόχαν Γκάμπριελ Ζάιντλ (1804 – 1875). Όλα τα τραγούδια μεταγράφηκαν αργότερα για σόλο πιάνο από τον Φραντς Λιστ.

Tιμές εισιτηρίων:
12 ευρώ 20ευρώ
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5ευρώ Πολύτεκνοι, 65+: 8 ευρώ

Πληροφορίες για το κοινό:
Τηλέφωνο:210 72.82.333
www.megaron.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016, 06:10