Στη Μονή Λαζαριστών για μία βραδιά η Αικατερίνα Σερμπατσένκο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 18:53
Στη Μονή Λαζαριστών για μία βραδιά η Αικατερίνα Σερμπατσένκο
Έργα που βασίζονται σε συνθέσεις παλαιοκλασσικής μουσικής που γράφτηκαν πριν από την εποχή του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Χάυντν, θα ερμηνευτούν αύριο ανάμεσα σε πίνακες ζωγραφικής της Ρωσικής Πρωτοπορίας που έδωσαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης, μέσα σε έναν ιστορικό χώρο, τη Μονή Λαζαριστών, που χτίστηκε το 1886 από μοναχούς του καθολικού ιεραποστολικού τάγματος των Λαζαριστών στη σημερινή περιοχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστές σε αυτό το ιδιαίτερο πλαίσιο, τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, θα είναι η φωνή της σολίστ του ιστορικού θεάτρου Μπολσόι, Αικατερίνα Σερμπατσένκο, που θα τραγουδήσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, υπό τους ήχους του πιάνου του Ιάκοβ Κατσνελσόν.

Η Αικατερίνα Σερμπατσένκο, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, λίγο πριν την αναχώρησή της από τη Ρωσία για την Ελλάδα, έκανε λόγο για «μια βραδιά διαλεκτικής σύνδεσης μεταξύ μουσικής και ζωγραφικής, στον χώρο ενός καθολικού μοναστηριού, όπου θα ζωντανέψουν οι πίνακες της ρωσικής πρωτοπορίας της συλλογής Κωστάκη, στη μαγική ατμόσφαιρα των παραμονών της πρωτοχρονιάς».

«Θέλησή μας είναι να σπάσουμε το τείχος ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το κοινό. Να βρεθούμε όλοι μαζί σε έναν ενιαίο χώρο, σε μια διαλεκτική ανθρώπινη, ζεστή ένωση» σημείωσε η Ρωσίδα σοπράνο, η οποία είχε επιλεγεί ως η καλύτερη τραγουδίστρια του κόσμου στο φεστιβάλ του Κάρντιφ το 2009.

Ειπλέον, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνεργασία της με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που διοργανώνει το κονσέρτο αλλά και στον τρόπο επιλογής των μουσικών έργων που θα παρουσιαστούν με τον πιανίστα Ιάκοβ Κατσνελσόν. «Σκεφτήκαμε ότι ειδικά στην ατμόσφαιρα αυτή μπορούν να εμπλακούν μεταξύ τους οι εποχές που αντιπροσωπεύουν τα έργα ζωγραφικής της ρωσικής πρωτοπορίας και η παλαιά κλασσική μουσική» τόνισε.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για ένα σύνολο ιδιαιτεροτήτων που βασίζεται στην παρουσία της διεθνούς φήμης σολίστ και του πιανίστα της, τον χαρακτήρα της μουσικής, το εκκλησιαστικό στοιχείο του χώρου της συναυλίας και την ισορροπία που επιδιώκεται ανάμεσα στον ήχο και την εικόνα. «Όλα αυτά συνθέτουν αντιθέσεις μέσα από τις οποίες βγαίνει κάτι πολύ ποιητικό και εν τέλει σύγχρονο» είπε.

Το κονσέρτο με τίτλο «βραδιά για φωνή και πιάνο, παλαιά μουσική...νέα τέχνη» με τη σοπράνο, σολίστ του θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας, Αικατερίνα Σερμπατσένκο και τον Ιάκοβ Κατσνελσόν στο πιάνο, θα παρουσιαστεί στις 20.00 αύριο (30/12) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος του κόσμου είναι το γεγονός ότι όλες οι διαθέσιμες θέσεις έχουν καλυφθεί. Ωστόσο, το μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης έργων ρωσικής πρωτοπορίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Bienalle σύγχρονης τέχνης Θεσσαλονίκης και έχει ως αντικείμενο τέχνης το σπίτι και την έννοια της ευθείας, όπως αυτή παρουσιάζεται διαχρονικά μέσα από τις ματιές των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από το 1900 μέχρι το 1930.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 18:54