Σκοπός της συνάντησης του ποιητή Γαβρίλη Ιστικόπουλου και της Αγγελικής Αρβανιτοπούλου (Σύμβουλος Ψυχ. Υγείας – MA Clinical Psychology), «Στη Συντροφιά των Σχέσεων» η συνάντηση της επιστήμης και της τέχνης, σε ένα χώρο όπως η Αλκυονίδα με την ελευθερία έκφρασης των τεχνών που την χαρακτηρίζει, να βρεθεί το ακρότατο εκείνο σημείο επαφής της ποίησης και της επιστήμης της ψυχολογίας, κάτω από τον διακριτικό προσανατολισμό της κουβέντας, μεταξύ του κοινού, των ομιλούντων, της ποίησης και των τραγουδιών μελοποιημένης ποίησης.

Ένα λεπτό και μαζί βαθύ άγγιγμα ψυχής στους λάτρεις της ποίησης και της ψυχολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη συντροφιά των σχέσεων», με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που απαιτεί η επιλογή του θέματος, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε επιστημονικά αλλά και ποιητικά αυτήν την σχέση, εγκαινιάζοντας μία πρωτόγνωρη και απολύτως κατανοητή διαδραστική παρουσίαση!

Στις απαγγελίες ποιημάτων η Δέσποινα Μπλαστροπούλου απόφοιτος Γαλλικής φιλολογίας και ο αγαπημένος μας ποιητής Γαβρίλης Ιστικόπουλος.

Μαζί με υπέροχα τραγούδια η γνωστή μουσικός και συνθέτης Μάρθα Μεναχέμ, και ο Γιάννης Τσαγκάδας φιλική συμμετοχή στην κιθάρα, για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σας περιμένουμε να κουβεντιάσουμε όλοι παρέα με αναλύσεις, απαγγελίες, τραγούδια και όμορφη συντροφική διάθεση στη «Στη Συντροφιά των Σχέσεων».

Ανοικτή Πρόσκληση Συμμετοχής προς ποιητές & συγγραφείς…

Με έμπνευση και σκοπό να δώσουμε στην εκδήλωση μας «Στη συντροφιά των σχέσεων» πιο συλλογικό χαρακτήρα, αλλά και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους Νέους Λογοτέχνες, αποφασίσαμε να κάνουμε χώρο για τις Δημιουργίες σας.

Έτσι, οι φίλες και φίλοι συγγραφείς κι οι ποιητές, οι λογοτέχνες γενικά που θα μας κάνουν την τιμή να προσέλθουν μαζί με τους δικούς τους και τους φίλους τους την Τετάρτη 3 του Μάη στην Αλκυονίδα θα έχουν με άνεση τη δυνατότητα να εκθέσουν δημόσια τα βιβλία τους σε ειδικό για την εκδήλωση χώρο στο φουαγιέ του κινηματογράφου.

Επίσης για την παρουσία τους θα γίνει και ειδική ανακοίνωση.

Περισσότερες πληροφορίες:

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ.210 8220008: 210 8220023

Γενική Είσοδος €5.00 για την αίθουσα

Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο.

Λίγα λόγια για την ποίηση & ψυχολογία…

Η διαπίστωση της ύπαρξης στενής σχέσης της επιστήμης της Ψυχολογίας με τον ποιητικό λόγο, θα μπορούσε να θεωρηθεί συνηθισμένη έκφραση μετά από τόσες μελέτες που αναλύουν τη σχέση αυτή.

Ο κοινός τόπος αποδεικνύεται από τον ίδιο τον ποιητικό λόγο, αν ανατρέξουμε σε διαχρονικά ποιητικά έργα σπουδαίων ελλήνων και ξένων ποιητών ανά τον κόσμο, μη μπορώντας να τους απαριθμήσουμε, καθώς η καταβύθιση και η ανάγκη της συγγραφής του ψυχισμού είναι τόσο έκδηλη, όσο και αυταπόδεικτη σε κάποια ποιήματα. Η ανάγκη της γραφής γίνεται δύναμη της αυτό-αποκάλυψης και ταυτόχρονα ικανότητα έστω προσωρινής ΄΄αυτοθεραπείας΄΄ ή ανακούφισης, έως μεταβιβαστικό στοιχείο μέσα από το κενό λευκό χαρτί που αποκτά οντότητα και καταγραφή του ψυχισμού.

«…Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως,
που κάπως ξέρεις από φάρμακα,
νάρκης του άλγους δοκιμές, εν Φαντασία και Λόγω….»
Όπως χαρακτηριστικά μας αποκαλύπτει ο αστείρευτος Κωνσταντίνος Καβάφης

«Ήμουν τυφλός
όταν έκανα ότι μου έλεγαν οι άλλοι.
Ήμουν χαμένος
κάθε φορά που πήγαινα όταν με φώναζαν.
Κάποτε τους εγκατέλειψα όλους
και τον ίδιο μου τον εαυτό.
Τότε μόνο τους ξαναβρήκα
και τον Εαυτό μου μαζί.»

Τζελαλαντίν Ρουμί

Όπως και από την πλευρά της επιστήμης της ψυχολογίας, πολλά έχουν ειπωθεί και ακόμη αναλύονται και ερευνώνται, ξεκινώντας από τον ιδρυτή της ψυχανάλυσης Ζιγκμουντ Φρόυντ ο οποίος αναγνώριζε στους ποιητές ότι σε πολλά έχουν προλάβει την ψυχανάλυση στη διείσδυση στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, ότι με τις λεπτές κεραίες της διαίσθησής τους έχουν ανιχνεύσει και με την ομορφιά της ποιητικής τους γλώσσας έχουν διατυπώσει πράγματα στα οποία η ψυχανάλυση μόνον αγκομαχώντας κατάφερε να φτάσει.

Ο ποιητής Γαβρίλης Ιστικόπουλος λέει…

«- Αν πούμε πως…κάποιες κορφές, της ψυχής οροσειρές,
είν’ οι σκέψεις ποιητή που δεν φανέρωσες ποτές,
θα ‘χουμε την Τετάρτη 3 του Μάη άραγε την… τύχη
να δούμε κάποιες απ’ αυτές, τι λες;…
– Αν είστε καλά αγόρια και κορίτσια, ναι,
η Αγγελική κι εγώ θα σας κάνουμε τη χάρη!»

«Ποίηση και Ψυχολογία – Δύο λευκές φτερούγες πετούν αντάμα στους ουράνιους αιθέρες της ψυχής! Η Ποίηση πάντα θα καταδύεται στα άδυτα της ψυχής χωρίς αναπνευστήρα. Η δουλειά της είναι καλοί μου φίλοι! Η Ψυχολογία πάντα θα βρίσκει τρόπους να συμπορεύεται αρμονικά στις φωτεινές ατραπούς της Ποίησης!

Πολλά και σημαντικά σηματοδοτούν αυτή τη σχέση…Άλλωστε ΟΛΑ είναι Ποίηση!»

«Σαν μικρές, τρελές πεταλούδες πετούν οι σχέσεις μας στην αγκαλιά της ποίησης της ζωής, αναζητώντας την χρυσή, πολυπόθητη συντροφικότητα!

Εδώ σε θέλω αγαπημένη φίλη Αγγελική να εξηγήσεις με απλά λόγια και παραδείγματα, την Ομορφιά της ζωογόνας αυτής διαδικασίας!»

«Αφιερωμένο με εκτίμηση και αγάπη στην υπέροχη φίλη μου Αγγελική Αρβανιτοπούλου που μαζί εγκαινιάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημιουργική συνεργασία!

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΛΕΠΤΟ

Δεν περισσεύει πια ο χρόνος
για να χαθείς στις αντιφάσεις σου.
Απρόβλεπτος και βιαστικός
τρώει τις σάρκες του ουρλιάζοντας
πως δήθεν σε ποθεί τρελά.
Έχε τον νου σου, καρδιά μου
Μια χαραμάδα η ζωή σου,
μόλις που φαίνεται η αλήθεια σου,
που φωτίζει την Αλήθεια.
Μην εκτίθεσαι,
παρά μόνο στην καρδιά σου.
Οι σοβαροί δεσμοί, ξέρεις,
έχουν πολλά προβλήματα
Μοιάζουν με προσκεφάλια
που ποτέ δεν έπαιξαν με όνειρα
Άσε, που οι πιο πολλοί φορούν
φρεσκοπλυμένο πουκάμισο,
το ψέμα.

Ξέρουν όμως, πως το κενό
δεν γεμίζει με το τίποτα
Γι αυτό και η ζωή τους όλη,
να δείξουν πως είναι κάτι.
Εσύ, εκεί όμως, στον δρόμο Σου.
Και μη σταματάς λεπτό
να μου κρατάς το χέρι.

Γαβρίλης Ιστικόπουλος / Από τη συλλογή «Συνομιλίες»

Η Αγγελική Αρβανιτοπούλου (Σύμβουλος Ψυχ. Υγείας – MA Clinical Psychology) λέει…

«Δουλεύουμε τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι μας πάνε όλα καλά ή όπως τα περιμέναμε. Σημαίνει περισσότερο ότι αισθανόμαστε ΄γεμάτοι’. Έχουμε τόσα πολλά να δούμε και να κάνουμε, που αποκλείεται να μείνουμε κλεισμένοι φυλακή στην εσωτερική μας ατζέντα….Είμαστε πλούσιοι και φαίνεται. Θα πούμε τέτοια….»

«Αν στη σχέση σου νιώθεις φόβο να εκφράσεις αυτό που πραγματικά θέλεις ή αυτό που σε ενοχλεί σημαίνει ότι υπάρχει διαφορά δυναμικού και είναι εις βάρος σου…γιατί έχεις περάσει τις γραμμές και έχεις έμμεσα αποφασίσει να παραδώσεις την εξουσία της ακεραιότητας του κράτους σου…σε ανταλλαγή με το status της σχέσης. Ουσιαστικά λοιπόν αυτό σημαίνει ότι είσαι ήδη σε κατάσταση ψυχικής υποταγής και αποξένωσης από τον εαυτό σου….»
Θα πούμε τέτοια….

«Η Μεγάλη Συνάντηση για τους Φίλους της Ψυχολογίας και της Ποίησης ( Γαβρίλης και Αγγελική ) : ”Στη Συντροφιά των Σχέσεων” Είναι πια γεγονός.

Και θα γίνει στην Αλκυονίδα…..με χρόνο για τις όλες τις ερωτήσεις σας περί σχέσεων, με μουσική, τραγούδι, Ποίηση.»

«Ο τρόπος που σχετιζόμαστε είναι στην ουσία ο τρόπος που ζούμε… Είναι η ίδια η διαδικασία της νοηματοδότησης και το ίδιο το περιεχόμενο των νοημάτων μας. Ο τρόπος που σχετιζόμαστε στην ζωή είναι αληθινός και τόσο αληθινός όσο και ο τρόπος που σχετιζόμαστε στην Ποίηση…
Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας μέσα από τους άλλους στην ζωή είναι τόσο αληθινός όσο και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας μέσα από τους άλλους στην Ποίηση. Ο Γαβρίλης και η Αγγελική λένε : Οι Σχέσεις μας Γιορτάζουν την Ζωή.»

Η Δέσποινα Μπλαστροπούλου (απόφοιτος Γαλλικής φιλολογίας) συμπράττει…

«…Ένα αγέρωχο χαμόγελο..Ένα χαμόγελο ανωτερότητας…Η αναπόφευκτη Συνειδητό…Ποίηση της συνολικής μεταξίωσης της εκδήλωσης…»

Μάρθα Μεναχέμ – Συνθέτης, ερμηνεύτρια. (Σύντομη βιογραφία)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πιάνο, Κιθάρα, Φωνητική. Συνεργάστηκε παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας, με την Καίτη Χωματά, το Γιάννη Σπανό και το Λάκη Παπά το Γιώργο Χατζηνάσιο, το Γιάννη Νικολάου (από τους Λαθρεπιβάτες) και άλλους. Μέχρι σήμερα τραγουδά και παίζει κιθάρα σε διάφορους χώρους της Αθήνας.

Το Μάιο του 2004 έντυσε με τη μουσική της τη θεατρική παράσταση «Στα Πεταχτά» της Νατζιέντα Πτούσκινα που ανέβηκε στο Θέατρο Προσκήνιο στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου .
Το 2007 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος “Μικρή Ελεγεία” στον οποίο έχει μελοποιήσει ποίηση των Κ. Καβάφη, Ν. Λαπαθιώτη, Σ. Γεράνη, Κ. Τριπολίτη, Θ. Καμινάκη. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Χρήστος Θηβαίος, Απόστολος Ρίζος και Γιάννης Λεκόπουλος.

Το 2015 κυκλοφορεί ο προσωπικός της δίσκος “Αλληλουχία”.

Το 2016 μελοποιεί 6 τραγούδια τα οποία περιλαμβάνονται στο παιδικό βιβλίο- CD της Τόνιας Μασουρίδου “Επτά μελωδικές ιστορίες”. Είναι μια έκδοση για μικρούς και μεγάλους η οποία αναφέρεται στην εποχή της γιαγιάς Πελαγίας, η οποία κατεβαίνει στη γη και διηγείται σε μια παρέα παιδιών επτά θαυμαστές ιστορίες με λόγια και μουσική, σε στίχους της Τόνιας Μασουρίδου, μουσική Μάρθας Μεναχέμ και ενορχήστρωση του συνθέτη Γιώργου Καγιαλίκου ( κι ένα τραγούδι σε μουσική και ενορχήστρωση του Ισίδωρου Πάτερου). Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Θοδωρής Βουτσικάκης, Βασίλης Γισδάκης, Ιφιγένεια Κορολόγου, Γιάννης Λεκόπουλος, Μάρθα Μεναχέμ και Ισίδωρος Πάτερος.
Στα συνημμένα θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο της.

Τετάρτη 3 Μαΐου στις 19.00 ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης