Στο Άργος το πρώτο βυζαντινό μουσείο της Πελοποννήσου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011, 14:35
Στο Άργος το πρώτο βυζαντινό μουσείο της Πελοποννήσου
Το πρώτο βυζαντινό Μουσείο της Πελοποννήσου δεν θα αργήσει να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

Σε περίπου ενάμιση χρόνο, το νέο Μουσείο θα αρχίσει να λειτουργεί στο Άργος, στους Στρατώνες του Καποδίστρια, ένα ιστορικό κτίσμα που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς, τη δεκαετία του 1690 για να λειτουργήσει ως νοσοκομείο, ακολουθώντας μία ιδιαίτερα «πολυτάραχη ζωή».

Διαμορφώθηκε σε αγορά και ταχυδρομείο από τους Τούρκους, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και ξαναχτίστηκε την περίοδο 1828-29 από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος το μετέτρεψε σε στρατώνα ιππικού.

Ακολούθως, έγινε σχολείο (1893-4), φιλοξένησε (1899) τα εγκαίνια της πρώτης Πανελλήνιας Γεωργοκτηνοτροφικής Έκθεσης, στην οποία παρέστη ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, μετατράπηκε σε τόπο στέγασης Τούρκων αιχμαλώτων (1905-1912) και, αργότερα, προσφύγων από τη Μικρά Ασία, σε Σχολή Έφιππης Χωροφυλακής (1927-1932), καθώς και σε χώρο εγκατάστασης στρατιωτών, οι οποίοι πήραν μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Την Κατοχή, οι στρατώνες έγιναν άντρο ανακρίσεων και βασανισμών, η δε τελευταία φορά που φιλοξενήθηκε στρατός στους χώρους τους ήταν μεταξύ 1955 και 1968. Οι στρατώνες έφτασαν πολύ κοντά στην κατεδάφιση τη δεκαετία του '70, αλλά ευτυχώς διεσώθησαν και κηρύχθηκαν διατηρητέοι.

Τα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο ανήκουν κυρίως στους μεσαιωνικούς χρόνους και θα προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες, που διεξήχθησαν στην πόλη του Άργους. Κομβική θέση στην έκθεση θα έχουν τα χαρακτηριστικά δείγματα ψηφιδωτών του παλαιοχριστιανικού Άργους και τα μοναδικά ευρήματα του Σπηλαίου της Ανδρίτσας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011, 14:35