Ένα από τα πιο γνωστά αριστουργήματα της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης βγαίνει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Η «Κραυγή» του Νορβηγού καλλιτέχνη Έντβαρντ Μουνχ βγαίνει στο σφυρί από τον Οίκο Σόθμπι’ς και αναμένεται να αποφέρει τουλάχιστον 80 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πίνακας θα μπορούσε να πωληθεί σε πολύ υψηλότερη τιμή και να συμπεριληφθεί μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων έργων τέχνης σε δημοπρασία.

Στο διάβα του 20ού αιώνα, η «Κραυγή» αναδείχθηκε στην πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση και έκφραση της ανθρώπινης αγωνίας, της απελπισίας και του πεπερασμένου της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Νόρμαν του οίκου Σόθμπι’ς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε κάθε εποχή και κυρίως στη βία που υπήρξε τον 20ό αιώνα με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, το έργο απλώς διατηρεί την απήχησή του και την απίστευτη δυναμική του και πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον» προσθέτει.

Μέχρι στιγμής, τα έργα που έχουν πετύχει τις ανώτερες τιμές πώλησης σε δημοπρασία είναι ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο κι ένα γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέττι.

O πίνακας «Γυμνό, Πράσινα Φύλλα και Μπούστο» (Nude, Green Leaves and Bust) του Πικάσο πωλήθηκε έναντι του μυθικού ποσού των 106,5 εκατ. δολαρίων και το γλυπτό «Ο άνδρας που περπατάει I» (L’homme qui Marche I) του Αλμπέρτο Τζιακομέττι έναντι 104,3 εκατ. δολαρίων, τον Φεβρουάριο του 2010.

Ο επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης του Σόθμπι’ς, Σάιμον Σο, είπε στο Sky News Online: «Δεν μπορώ να σκεφτώ μια πιο ιστορική στιγμή από αυτήν: την παρουσίαση της Κραυγής του Μυνχ. Είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο έργο τέχνης από κάθε άλλο».


Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης