Στο Εθνικό Θέατρο πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση με θέμα «Ο πολιτισμός σε περίοδο κρίσης», η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρίση έχει επηρεάσει τα πολιτιστικά δρώμενα και ειδικότερα το θέατρο σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, βλέποντας έναν ορατό κίνδυνο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του θεάτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το στρογγυλό τραπέζι διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο οποίο συμμετείχαν μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Όπως έγινε γνωστό στην εκδήλωση, τα μέλη της Ένωσης θεάτρων της Ευρώπης υπογράφουν κοινή διακήρυξη για τα ζητήματα που απασχολούν το θέατρο σε σχέση με τη οικονομική κρίση, η οποία θα αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς κάθε χώρας που καθορίζουν τις πολιτικές στον τομέα του πολιτισμού.

«Η κρίση μάς δίνει την ευκαιρία να δούμε πάλι τα πράγματα από την αρχή. Να δούμε τι πήγε λάθος και πώς να το διορθώσουμε. Πάνω απ’ όλα, μας δίνει την ευκαιρία να βρούμε τρόπους να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, τόσο ως πολιτεία όσο και ως ιδιώτες» ανέφερε σε χαιρετισμό που απέστειλε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κ. Γιάννης Χουβαρδάς, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην Ελλάδα βιώνουμε μία πολύ δυσάρεστη οικονομική κρίση, η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή το τελευταίο διάστημα και δυστυχώς εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας και φυσικά στον πολιτισμό. Οι περικοπές στους κρατικούς οργανισμούς και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλες και θα γίνουν ακόμα πιο δραματικές στο μέλλον».

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν ακόμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Amandier-Nanterre και αντιπρόεδρος της Ένωσης των θεάτρων της Ευρώπης, Jean Louis Martinelli, ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θιάσου Cheeck by Jowl της Αγγλίας και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του χώρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης