Το Επιγραφικό Μουσείο πραγματοποιεί σήμερα στις 7 το απόγευμα τη διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα «Τα Εξάρχεια των λογοτεχνών 1880-1944: Γεώργιος Σουρής, Κωστής Παλαμάς, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Μαρία Πολυδούρη, φιλολογικά σαλόνια και καφενεία». Θα μιλήσουν η Τόνια Καφετζάκη, ιστορικός -εκπαιδευτικός, και η Δώρα Μέντη, Ε.ΔΙ.Π. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η διαδικτυακή παρουσίαση οργανώνεται από το Επιγραφικό Μουσείο στο πλαίσιο της νέας του δράσης «Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς». Με κεντρικό θέμα τα Εξάρχεια, σκοπός της δράσης είναι η διερεύνηση και ανάδειξη πτυχών της ιστορίας της περιοχής και των ανθρώπων που ζουν ή έζησαν σε αυτή. Η δράση σύντομα πρόκειται να αναπτυχθεί με τη σύμπραξη φορέων που εδρεύουν στην περιοχή, αλλά και όλων όσων ενδιαφέρονται. Με τη συνδρομή του Αρχείου της ΕΡΤ και του Αρχείου ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ παρουσιάζεται αρχειακό υλικό. Το Επιγραφικό Μουσείο συστήνεται στο κοινό με ένα έκθεμα ή ένα στιγμιότυπο από την ιστορία του, καθιστώντας τη συλλογή του ως συλλογή όλων μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα των ψηφιακών παρουσιάσεων πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες, Δευτέρα, στις 7:00 μ.μ. Ακολουθούν:

24/5 Θέμα: Τοπωνύμια και ονοματοδοσία οδών στα Εξάρχεια. Ο ακριβής τίτλος της παρουσίασης σύντομα θα ανακοινωθεί. Ομιλητής: Ελευθέριος Σκιαδάς.

7/6 Θέμα: «Μένω στο κέντρο για να έχω την ησυχία μου: Τα Εξάρχεια του Γιώργου Ιωάννου». Ομιλητές: Γιώργος Θάνος, συγγραφέας, Γιώργος Ευσταθίου, ραδιοφωνικός παραγωγός-ποιητής, Ελένη Τσιτσιμίκλη, Δ/ντρια Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Υπεύθυνη Αρχείου Γιώργου Ιωάννου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

14/6 Θέμα: #NeapolisAthina: και τώρα και τότε. Παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης για την ιστορία της Νεάπολης Εξαρχείων που έγινε το 2017 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ομιλήτρια: Λουίζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης-αρχαιολόγος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τον σύνδεσμο παρακολούθησης των παρουσιάσεων, αφού συμπληρώσουν τη διεύθυνση της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας στην ακόλουθη φόρμα: https://forms.gle/MRVR3Rt1xtoJGPQQ7.

Επιπλέον πληροφορίες στην ειδική ιστοσελίδα της δράσης https://epigrafikomouseiodrasi.blogspot.com/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης