Τα νέα έργα του πρότζεκτ «Enter» διαθέσιμα στον ιστότοπο του Ιδρύματος Ωνάση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020, 16:20
Τα νέα έργα του πρότζεκτ «Enter» διαθέσιμα στον ιστότοπο του Ιδρύματος Ωνάση

Πέντε μεγαλουπόλεις την περίοδο της καραντίνας, η «αχόρταγη» φύση που οργιάζει, η λιακάδα ως φυσικό απολυμαντικό, η υπόσχεση μιας ανταμοιβής, ένα ημερολόγιο που ξαναγράφεται διαρκώς. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του ENTER. Μπείτε στο onassis.org/enter.

Νέα έργα από τις: Kristin Lucas, Ari Melenciano, Zhenzhen Qi, Laurel Schwulst, Molly Soda

ENTER: Το Ίδρυμα Ωνάση συνομιλεί με την εποχή, τη στιγμή και την κατάσταση. Συνεχίζει να μοιράζεται και να δημιουργεί, ανέπαφα μεν, αλλά με την ίδια αγάπη για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, τους καλλιτέχνες και το κοινό τους. Το Ίδρυμα Ωνάση αναθέτει τις τελευταίες εβδομάδες σε δημιουργούς από όλο τον κόσμο νέα πρωτότυπα έργα φτιαγμένα μέσα σε 120 ώρες. Χωρίς να έχουν πλέον πρόσβαση σε θεατρικές σκηνές, χώρους προβών ή στούντιο, οι καλλιτέχνες δημιουργούν τα πάντα μόνοι τους, με τα laptop τους να ανάγονται σε δημιουργική υπερδύναμη.

Από τις οθόνες μας και εμείς, πατάμε ENTER σε νέες φόρμες, σε νέες δημιουργίες, που φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα είδος καλλιτεχνικής ψηφιακής χρονοκάψουλας, μια πνοή ελπίδας για τον καλλιτεχνικό χώρο που πλήττεται και μία ακόμη απόδειξη ότι έχουμε ο ένας τον άλλον. Αντλώντας από την εμπειρία της πανδημίας του Covid-19 και τις αλλαγές που αυτή επέφερε στη ζωή μας, το Ίδρυμα Ωνάση ανέθεσε την επιμέλεια της 8ης εβδομάδας του ENTER στο NEW INC του New Museumτης Νέας Υόρκης, το πρώτο hub τέχνης, τεχνολογίας και design που έχει δημιουργηθεί από ένα μουσείο.

Το NEW INC, με τη σειρά του, προσκάλεσε γυναίκες καλλιτέχνες και δημιουργικές τεχνολόγους, όπως οι Kristin Lucas, Ari Melenciano, Zhenzhen Qi, Laurel Schwulst και Molly Soda, να καταθέσουν νέες δημιουργίες τους. Τα έργα τους υιοθετούν διαφορετικά τεχνολογικά μέσα και αντανακλούν την επίδραση από την τεχνολογική επιτάχυνση που έφερε η καραντίνα στον κοινωνικό, συναισθηματικό και επαγγελματικό μας εαυτό.

Kristin Lucas

Από Δευτέρα 22 Ιουνίου, η  καλλιτέχνις Kristin Lucas μάς βοηθάει να «γευτούμε» τον παροξυσμό της φύσης που οργιάζει την περίοδο της καραντίνας με το Eat me.

Η φράση «eat me» (φάε με/φά’ το), μια απερίφραστη προσβολή «στα μούτρα», με επίχρισμα υπαινιγμών και σαρκασμού, γνωρίζει μεγάλη διάδοση στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, καθώς είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια, ματαιοπονώντας για το πώς να φάμε, τι να φάμε και ποιον να φάμε. Στο μεταξύ, διάφορα είδη ζώων τρώνε χαρούμενα και ευδοκιμούν εκεί έξω, σε χώρους που μέχρι πρότινος καταλαμβάνονταν από ανθρώπους. Το Eat me εντρυφεί στις αχόρταγες ορέξεις της φύσης, ως ένα 360 μοιρών generative animation WebXR, ενώ ακούγεται επίσης η καλλιτέχνις την ώρα που τρώει. Είναι σχεδιασμένο για να παίζει σε browsers επιτραπέζιων υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.Το Eat me δημιουργήθηκε και σκηνοθετήθηκε από την Kristin Lucas και αναπτύχθηκε σε p5.js από τον Joe McKay. Δείτε το εδώΗ καλλιτέχνις ηλεκτρονικών μέσων, designer και ερευνήτρια Ari Melenciano, με το έργο Electro cology of Sound Travel, δημιουργεί μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας ρίχνοντας τα φώτα σε 5 μεγαλουπόλεις την περίοδο της καραντίνας.

Η καλλιτέχνις, ερευνήτρια και παιδαγωγός Zhenzhen Qi τροφοδοτεί το web ημερολόγιο Quarantine diary.ai με απροσδόκητο τρόπο,στρέφοντας το βλέμμα της στον δικτυωμένο μας εαυτό·η καλλιτέχνις, designer και συγγραφέας Laurel Schwulst, με το ambient website που σχεδίασε για το έργο Sunshine Piece, μας «εκθέτει» στο θεραπευτικό φως της λιακάδας.

Η εικαστική καλλιτέχνις Molly Soda μάς καλεί να επανεξετάσουμε την εικονική μας παρουσία προκαλώντας ψηφιακή «αταξία» με το διαδραστικό web παιχνίδι Reward. Ο Vallejo Gantner, Καλλιτεχνικός και Εκτελεστικός Διευθυντής του Onassis USA, αναφέρει: «Η θαυμάσια συνεργασία μας με το NEW INC έχει περάσει σε άλλη διάσταση –όχι μόνο χτίζοντας μαζί το ONX Studio [Onassis, NEW INC eXtended Reality Studio], αλλά κι επειδή τώρα αναθέσαμε πέντε σημαντικά έργα, που εξωθούν τα όρια του «ζωντανού» και διερευνούν ουσιαστικά τις δυνατότητες της ψηφιακής τέχνης. Τα έργα αυτά, κινούμενα πέρα από το μέσο του βίντεο, δημιουργώντας διαδραστικότητα με παιγνιώδη διάθεση και χρησιμοποιώντας διαφορετικές πλατφόρμες, δείχνουν την επινοητικότητα, τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία των ιδεών και των καλλιτεχνών που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του NEW INC.»Η Διευθύντρια του NEW INC, Stephanie Pereira,σημειώνει: «Με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Ιδρύματος Ωνάση για την επιμέλεια της 8ης εβδομάδας του ENTER. Κάθε ένα από τα διαδραστικά έργα που δημιουργήθηκαν από την ποικιλόμορφη ομάδα των μελών του NEW INC φαίνεται παραπλανητικά απλό. Όπως και ο χρόνος που περάσαμε κλεισμένοι στο σπίτι, κάθε έργο μάς προτρέπει να κατεβάσουμε ταχύτητα και να δούμε το περιβάλλον μας μέσα από νέα οπτική, κάτι που τελικά μας επιβραβεύειμε νέες, αναπάντεχες ανακαλύψεις και νέους ορίζοντες.»

Το NEW INC, ένα πρόγραμμα του New Museum στη Νέα Υόρκη, συνιδρύθηκε από τη Lisa Phillips και την Karen Wong το 2013 και υπήρξε το πρώτο hubκαλλιτεχνών που λειτούργησε υπό τη σκέπη ενός μουσείου. Είναι αφοσιωμένο στην υποστήριξη της καινοτομίας, της συνεργασίας και της επιχειρηματικότητας,στα πεδία των τεχνών, του design και της τεχνολογίας.

Σήμερα, διευθύντρια του NEW INC είναι η Stephanie Pereira.

Διατίθενται  ήδη έργα σημαντικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που ανήκουν σε διάφορες γενιές και καλλιτεχνικά πεδία: Isabella Rossellini & Paul Magid, Ziad Antar, Μαρία Παπαδημητρίου, Αντώνης Φωνιαδάκης, Βασίλης Κεκάτος, Ευθύμης Φιλίππου, Σίμος Κακάλας, Δημήτρης Καραντζάς, Εύη Καλογηροπούλου, Kareem Kalokoh, Λένα Κιτσοπούλου, Κωστής Σταφυλάκης/ΤεόΤριανταφυλλίδης/ΑλέξηςΦιδετζής, Akira Takayama, Risa Puno & Avi Dobkin, Ηλίας Αδάμ, Στέφανος Τσιβόπουλος,600 HIGH WAY MEN, Maria Antelman, Kimberly Bartosik, Annie Dorsen, Emily Johnson, Kathryn Hamilton (Sister Sylvester), Radiohole, Rootless Root, QUEENS BOUND 2020 (Nadia Q. Ahmad, Rose bud  Ben-Oni, Pichchenda Bao, Nana Brew-Hammond, Jared Harel, Abeer Y. Hoque, Joseph O. Legaspi, Robert Ostrom, KCTrommer), Samita Sinha, Frisly Soberanis, Alina Tenser & Gabo Camnitzer, Xin Liu, Madeline Best& Brian Rogers, Tei Blow, keyonga skin, Dynasty Handbag, Annie-BParson, Γιώργος Ζώης, Eric Baudelaire, Tim Etchells /Jim Fletcher /Chris Thorpe, ITCHY-O, Ethan Lipton & his Orchestra, Daniel Wetzel (Rimini Protokoll), Eun-Me Ahn, Κατερίνα Ανδρέου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ιωάννης Μανταφούνης.

Θα προστεθούν νέα πρωτότυπα έργα, από τους Isabella Rossellini & Paul Magid, Έφη Μπίρμπα & Άρη Σερβετάλη, KatVálastur, Χρήστο Σαρρή και πολλούς ακόμη διεθνείς καλλιτέχνες και οργανισμούς, ενώ η λίστα συνεχώς μεγαλώνει. Ο καθένας μόνος του, αλλά τελικά όλοι μαζί, δημιουργούν μια σειρά έργων που διακτινίζονται στις οθόνες μας, διαμηνύοντας έτσι πως η τέχνη δεν πρέπει να σταματά ποτέ, όποιοι και αν είναι οι περιορισμοί.

Πατήστε ΕΝΤΕR σε πάνω από 50 νέα έργα που διατίθενται ήδη, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό, και περιπλανηθείτε στα έργα καλλιτεχνών που δίνουν φωνή στο σήμερα.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020, 16:20