Μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η βράβευση του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Βέρνερ Χέρτζογκ με τον «Χρυσό Αλέξανδρο», στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παρόντες στην ειδική τιμητική εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Χωραφάς, η διευθύντρια Δέσποινα Μουζάκη καθώς και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας Walter Leuchs, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης Karl-Heinz Thalmann και ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απονομή του «Χρυσού Αλέξανδρου» στον Βέρνερ Χέρτζογκ έκανε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο Βέρνερ Χέρτζογκ«Ο Βέρνερ Χέρτζογκ έχει βρει τον τρόπο να ζήσει τις ιστορίες που μας χαρίζει γι’ αυτό και μας εμπνέει τόσο βαθιά, τόσο διαχρονικά. Μας εμπνέει να ερωτευόμαστε από την αρχή τη ζωή μας αλλά και την ίδια την περιπέτεια της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα σας ζητήσω, όταν πάρει το βραβείο, να το φορτίσετε με τη φωνή σας, με την ενέργεια που πήρατε από τις ταινίες του, να χαλάσει ο κόσμος, να πέσει το Ολύμπιον…», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χωραφάς.

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, επεσήμανε τα εξής: «Ο Βέρνερ Χέρτζογκ είναι κυνηγός της βαθύτερης κινηματογραφικής αλήθειας. Αναζητά τη δική του κινηματογραφική έκσταση και έχει συλλάβει αυτή την εκστατική αλήθεια, την οποία δίνει στους θεατές του με γενναιοδωρία. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπάνιο φως στη μεγάλη οθόνη, μια φύση καθαρή και μυστηριώδης. Στις ταινίες του δεν ταιριάζει η κατηγοριοποίηση. Η περιέργεια, το θάρρος και η επιμονή του τον οδηγούν εκεί που δεν έχει πάει κανένας άλλος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν μέσω των θερμότατων χειροκροτημάτων του κοινού, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, απονέμοντας το κορυφαίο βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον καταξιωμένο γερμανό δημιουργό, υπογράμμισε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που δίνω αυτό το βραβείο σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των δημιουργών της γενιάς μου. Χαίρομαι που του το απονέμω, γιατί ξέρω πως αγαπάει πολύ και την Ελλάδα».

Ο Βέρνερ Χέρτζογκ δήλωσε πως είναι πολύ υπερήφανος που κρατά στα χέρια του τον Χρυσό Αλέξανδρο αλλά και που βλέπει την μικρή Αλεξάνδρα, την εγγονή του, στα μπροστινά καθίσματα του Ολύμπιον να τον παρακολουθεί.

«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή να παίρνω αυτό το βραβείο από τα χέρια του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η πρώτη φορά που είδα ταινία του ήταν τη δεκαετία του ’60 και τότε αντιλήφθηκα το κουράγιο, το όραμα, τη διαφορετικότητα και την έντονη πολιτιστική ταυτότητα που κουβαλούσε το έργο του. Από την άλλη μεριά, και εγώ από την πλευρά μου δεν ήθελα να έρθω με άδεια χέρια στο φετινό Φεστιβάλ, το οποίο μου κάνει την τιμή και με βραβεύει στην 50η επέτειό του, και έτσι ήρθα με δυο καινούριες ταινίες.

Μου αρέσει που βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους να είναι ενθουσιασμένοι με τον κινηματογράφο, καθώς μέσα από αυτό το γεγονός αναδεικνύονται πολύ καλές ταινίες. Η Θεσσαλονίκη μού έχει συμπεριφερθεί καλά και στο παρελθόν. Σας έχω ήδη διηγηθεί το περιστατικό στο οποίο στα νιάτα μου φτάνοντας με οτοστόπ στην πόλη άρχισε να αιμορραγεί η μύτη μου και μια γυναίκα με πήγε σπίτι της και με περιέθαλψε.

Η πρώτη μου, λοιπόν, εντύπωση από τη Θεσσαλονίκη ήταν υπέροχη, ένιωσα μεγάλη ζεστασιά, και αργότερα μάλιστα έκανα και την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία εδώ, το Σημάδια Ζωής, καθώς και μια ταινία στα ελληνικά, τα οποία θυμόμουν παλιότερα, αλλά δυστυχώς έχουν «θαφτεί» πια στη μνήμη μου. Οφείλω να πω, επίσης, ότι στην Ελλάδα ο κόσμος βλέπει τις ταινίες μου ίσως περισσότερο και από ό,τι στη Γερμανία», είπε Βέρνερ Χέρτζογκ.

Πριν προλογίσει την νέα του ταινία, «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη» με τους Νίκολας Κέιτζ και Εύα Μέντες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ταινία που προβλήθηκε μετά το τέλος της τιμητικής εκδήλωσης, ο Βέρνερ Χέρτζογκ μοιράστηκε ένα θερμό εναγκαλισμό με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

«Πολλές ταινίες, όπως αυτή που θα δείτε στη συνέχεια, με έχουν βρει σαν διαρρήκτες, σαν εισβολείς τη νύχτα. Με τον Νίκολας Κέιτζ δεν είχαμε δουλέψει ποτέ μαζί, παρόλο που ο ένας εκτιμούσε πολύ τον άλλο. Την περίοδο λοιπόν, που έψαχνα το τηλέφωνό του για να του μιλήσω, δέχθηκα το δικό του τηλεφώνημα και σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα τα είχαμε βρει μεταξύ μας. Εκείνος δεν ήθελε να υπογράψει για την ταινία, αν δεν έβλεπε και τη δική μου υπογραφή, όπως και εγώ το ίδιο. Ωστόσο, μια ταινία που έχει ένα και μόνο μεγάλο κινηματογραφικό αστέρι, είναι κάπως σαν ”κενό γράμμα”, γι’ αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος που στο συγκεκριμένο φιλμ είχα όλο αυτό το εξαιρετικό καστ», τόνισε ο σπουδαίος δημιουργός, αποσπώντας για άλλη μια φορά το ζεστό χειροκρότημα του κοινού, το οποίο αμέσως μετά παρακολούθησε την ταινία «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης