Την Τρίτη συζήτηση με την Γιασμίνα Ρέζα στην «Στέγη»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 12:52
Την Τρίτη συζήτηση με την Γιασμίνα Ρέζα στην «Στέγη»
Μια από τις πιο φωτεινές, δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες φωνές της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας, έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τιμώντας την με μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012.

Η Yasmina Reza, θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη, σταθερό συνεργάτη σημαντικών γαλλικών μέσων ενημέρωσης, για μια τριακονταετή, σχεδόν, διαδρομή που εκπλήσσει για το εύρος και τα επιτεύγματά της.

Τα θεατρικά της έργα, όπως το «Art», το «Le Dieu du Carnage» (Ο Θεός της σφαγής), «Conversations après un enterrement» (Συζητήσεις μετά από μία κηδεία) και πολλά άλλα μεταφράστηκαν και ανέβηκαν σε 35 γλώσσες –επανειλημμένα και στην Ελλάδα- χαρίζοντάς της διεθνή φήμη και πολλά βραβεία: Το Molière, φυσικά, δύο φορές, το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου της Γαλλικής Ακαδημίας αλλά και τα πιο σημαντικά βραβεία του αγγλόφωνου κόσμου: δύο Laurence Olivier Award και δύο Tony Award.

«Aνέβηκαν» μάλιστα στα καλύτερα θέατρα του κόσμου: στο Royal Shakespeare Theatre, το Royal National Theatre, το Berliner Ensemble, τη βερολινέζικη Schaubuhne ή και το Burgtheater της Βιέννης. Και κάποια έγιναν και ταινίες, όπως το Une pièce espagnole (που βγήκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Chicas»και πρωταγωνίστρια την Κάρμεν Μάουρα), αλλά και το «Ο Θεός της σφαγής», που με τον τίτλο «Carnage» βγήκε πριν από μερικούς μήνες στις αίθουσες, σκηνοθετημένο από τον Ρομάν Πολάνσκι και της χάρισε, από κοινού με τον σκηνοθέτη, Βραβείο Cesar καλύτερης διασκευής σεναρίου.

Η Yasmina Reza, η οποία σπούδασε Θέατρο και Κοινωνιολογία και έκανε αρχικά μια πρώτη καριέρα ως ηθοποιός, ασχολήθηκε την τελευταία δεκαπενταετία και με το μυθιστόρημα, γράφοντας έξι έργα μυθοπλασίας. Το πιο πρόσφατο, το «L’ Aube, le soir ou la nuit» (στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις της Εστίας με τον τίτλο «Αυγή, βράδυ ή νύχτα») είναι ένα είδος βιογραφίας του Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο η Γιασμίνα Ρεζά ακολουθούσε όπου πήγαινε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του , το φθινόπωρο του 2006.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία «Ο Θεός της σφαγής» (Εστία) και «Λόγια που δεν είπαμε ποτέ» (Ψυχογιός). Στο πλαίσιο της συζήτησης, η συγγραφέας θα μιλήσει για όλη αυτή την πλούσια πορεία της, για το θέατρο, τη γραφή, τις ρίζες της που φτάνουν μέχρι τη Ρωσία, το Ιράν και την Ουγγαρία αλλά και για τη γνωριμία της με τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι και την κινηματογραφική περιπέτεια των έργων της.

Η παρουσία της, στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του Κύκλου, έρχεται όχι μόνο να υπογραμμίσει τη ζωντάνια της γαλλικής σκέψης και κουλτούρας, αλλά και να συνδυαστεί εξαιρετικά με τη σύγχρονη, δημιουργική, ερεθιστική και πολύπλευρη ματιά και επαφή που η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών επιθυμεί και επιχειρεί να έχει με τον σύγχρονο κόσμο.

Πληροφορίες:
-Ώρα έναρξης: 19:00
-Στη κεντρική Σκηνή
-Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 12:59