Αφιέρωμα για το υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου «ταξιδεύει» σε έξι χώρες μέσα από το National Geographic που κυκλοφορεί σε Αμερική, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Βραζιλία.

Σε μια σύντομη αναδρομή για το Μουσείο τονίζεται ότι ένας ντόπιος υπερδραστήριος ψαράς ήταν ο πρώτος που εντόπισε το 1985 το αρχαίο ναυάγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα, εκτιμάται πως ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. και ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τις αρχαίες πόλεις Μένδη και Πεπάρηθο. Μάλιστα, ένα στοιχείο που καθιστά το μνημείο μοναδικό είναι πως το ναυάγιο αποτελεί κομμάτι του μεγαλύτερου φυσικού θαλάσσιου πάρκου της Ευρώπης, δηλαδή του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Β. Σποράδων. Επιπλέον, αναφέρεται και η προσθήκη του κέντρου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού στη Χώρα Αλοννήσου που επιτρέπει σε όλους να περιηγηθούν στο μυστηριώδες ναυάγιο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

«Στόχος μας είναι η Αλόννησος να αναδειχθεί σε πρότυπο καταδυτικό προορισμό όλης της Ελλάδας. Η συστηματική συνεργασία του δήμου με δημοσιογράφους εγνωσμένου κύρους σε αυτή την κατεύθυνση, όπως με τη δημιουργό του άρθρου Μαρία Ατματζίδου, μας επιτρέπει να αναδείξουμε σε παγκόσμια κλίμακα το μοναδικό φυσικό και υποβρύχιο πλούτο μας», δήλωσε σχετικά με το εγκωμιαστικό αφιέρωμα ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Σημειώνεται πως η διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου στο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης