Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχωρείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου το διατηρητέο Οθωμανικό Αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο, με σύμβαση παραχώρησης την οποία υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, σκοπός της παραχώρησης χρήσης είναι η πλήρης αποκατάσταση και ανακαίνιση του εμβληματικού μνημείου, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και αισθητικής αξίας του και την επανάχρησή του ως κέντρου προβολής της διαχρονικής Ιστορίας της πόλης της Ρόδου. Το έργο αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού Χασάν Μπέη, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα, μία ακόμη από τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην πόλη της Ρόδου, μαζί με την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου και του Νεοκλασικού Σχολείου, καθώς και το συνολικό πρόγραμμα στρατηγικής του ΟΔΑΠ για τη διαχείριση ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση, μια διαφορετική στρατηγική, την οποία δημιουργούμε με σταθερά βήματα και συνεργασίες με τους συναρμόδιους φορείς και οργανισμούς», δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα κάθε φορά που αποδίδουμε ένα ακίνητό μας στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, όπως το αρχοντικό Χασάν Μπέη, που μέσα από την αγαστή μας συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης θα αξιοποιηθεί και θα αναδειχθεί, όπως αρμόζει στην ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του και κυρίως της Παλαιάς Πόλης της νήσου των Ιπποτών, μία Πόλη που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε. Στέφανος Δ. Βλαστός.

Το οθωμανικό αρχοντικό Χασάν Μπέη βρίσκεται στην είσοδο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, μπροστά στο τουριστικό λιμάνι, επί της πλατείας Αργυροκάστρου, και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Πρόκειται για λιθόκτιστο κτήριο και η ανέγερση του χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ αποτελεί τυπικό δείγμα των αρχοντικών της εποχής που κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα υπέστη πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες. Σήμερα, το αρχοντικό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με καταρρεύσεις, φθορά των ξύλινων στοιχείων και απώλεια της αρχικής αρχιτεκτονικής φάσης, έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης