Το φθινόπωρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 12:06
Το φθινόπωρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Δημιουργική αναζήτηση, στήριξη σε νέους δημιουργούς, απόδοση τιμών σε παλαιότερους αλλά και συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς συνιστούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012.

Συναυλίες, παράλληλες δράσεις και εορταστικές εκδηλώσεις απαρτίζουν τον κύριο κορμό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών», αλλά και στην ίδια τη μακεδονική πρωτεύουσα. Όσον αφορά αμιγώς στις παραστάσεις, ξεχωρίζει η διάσημη ομάδα χορού Batsheva από το Ισραήλ με τη χορογραφία του φημισμένου Οχάντ Ναχαρίν «Hora», που αποτελεί συμπαραγωγή με τα 47α Δημήτρια και θα παρουσιαστεί στις 29/9. O τίτλος αναφέρεται σε ισραηλίτικο λαϊκό χορό που χορευόταν στους αγρούς ύστερα από μια μέρα σκληρής δουλειάς.

Θα ακολουθήσει συναυλία του πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη και του ακορντεονίστα Bjarke Mogensen στις 3/10, η οποία περιλαμβάνει σύγχρονα έργα που γράφτηκαν για ασυνήθιστους συνδυασμούς οργάνων αλλά και δικές τους διασκευές κλασικών έργων. Όσον αφορά στις υπόλοιπες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων αναφέρεται η συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου της Σμύρνης στις 10/10 αλλά και το ρεσιτάλ του Τούρκου πιανίστα Φαζίλ Σάι στις 12 του ίδιου μηνός.

Το πρόγραμμα, συμπληρώνουν παραστάσεις κλασικού μπαλέτου («Ωραία Κοιμωμένη» στις 8 και 9 Δεκεμβρίου) αλλά και φλαμένκο (Ballet Flamencode Andalucia στις 6 και 7 Νοεμβρίου), η κωμική όπερα του Σπύρου Σαμάρα «Η Κρητικοπούλα», μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα παιχθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 22-25 Νοεμβρίου, το «Ραντεβού με την Όπερα» - ο κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά - η Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου υπό τον Γιούρι Γιάνκο στις 19 Οκτωβρίου αλλά και οι απευθείας μεταδόσεις από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης που πραγματοποιούνται με τη στήριξη του Ομίλου ANTENNA.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 12:43