Το 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art», με ακρωνύμιο RoDi, διοργανώνει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία και η ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Απώτερος δε σκοπός της διοίκησης του Ιδρύματος είναι η καθιέρωση αυτού ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψης τους και σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας» αναφέρουν οι διοργανωτές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος ελληνικών και ξένων παραγωγών, ένα ειδικό αφιέρωμα με τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μουσικές και επαγγελματικές και ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και πολλά άλλα. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

*Ειδικό Αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την προβολή τριών ταινιών: «Επιστροφή στην Κορυφή», «Μην ανησυχείς, δεν θα φτάσει μακριά με τα πόδια» και «Blindness»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Οι θεατρικές παραστάσεις «Η μικρή μας πόλη» του Thorton Wilder, Α.Σ.ΤΥΦΛΩΝ ΗΦΑΙΣΤΟΣ και «Ο κύριος Ρεμ» από το ΘΕΑΜΑ- Θέατρο ατόμων με αναπηρία.

* Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5/12), μεταξύ αυτών για τη δωρεά μυελού των οστών με τη συμμετοχή του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή».

*Ειδική ενότητα «Λογοτεχνία και Αναπηρία»

*Μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα, και πολλά άλλα.

Κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ άτομα με και χωρίς αναπηρία συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα σε όποιον ρόλο αυτά επιλέξουν, είτε συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές δράσεις είτε απλώς παρακολουθώντας τες. Οι εργασίες, μάλιστα, του Φεστιβάλ υποστηρίζονται από την ειδικά εκπαιδευμένη σε θέματα προσβασιμότητας, μικτή εθελοντική ομάδα του Φεστιβάλ ατόμων με και χωρίς αναπηρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης