Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, δια του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, ορίστηκε υπεύθυνο για τις σχέσεις και τις δραστηριότητες της Ένωσης με τα θέατρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στις 7 Ιανουαρίου 2012.

Το ΚΘΒΕ συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Υγρά Σύνορα» που υλοποιείται από θέατρα- μέλη της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, πήρε μέρος στην επίσημη παρουσίαση- Ημερίδα του Προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο MC93 Bobigny στο Παρίσι, στις 13 Φεβρουαρίου 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΚΘΒΕ παρουσίασε στο Παρίσι δύο παραγωγές- έργα σε εξέλιξη:

• «Το πέρασμα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, που αφορά στην υποδοχή των μεταναστών στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Πρόκειται για μια περφόρμανς, κατά τη διάρκεια της οποίας, παρακολουθούμε την αντίστιξη στη σχέση μιας γυναίκας ηθοποιού με το κινηματογραφικό υλικό που προβάλλεται σε μια οθόνη.

Η αγωνία της προσφυγικής περιπλάνησης για μια θέση στον χώρο προορισμού συναντά την αγωνία μιας κυρίαρχης περσόνας – υποδοχέα των μεταναστών, που μας αφηγείται τα δεινά της μόλυνσης του πολιτισμού. (Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, Έρευνα και επιλογή κειμένων: Αμαλία Κοντογιάννη, Ερμηνεία: Χρύσα Παππά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• «Κιβωτός», από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ρήγα, που αφορά στη διάσωση των πιο σημαντικών επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού σε μια σύγχρονη κιβωτό. Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι σπουδαστές του 2ου έτους της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Στεφανία Καλομοίρη, Γιάννης Κολόι.

Στο Πρόγραμμα «Υγρά Σύνορα» συμμετέχουν εκτός από το ΚΘΒΕ, το Piccolo Teatro από το Μιλάνο, το Teatro Garibaldi από την Σικελία, το θέατρο Bulandra από το Βουκουρέστι καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο MC93 Bobigny από το Παρίσι.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ξεκινά περιοδεία στο εξωτερικό με το έργο «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Άνσκι.

Η περιοδεία αρχίζει στις 17 & 18 Φεβρουαρίου από τη Βουλγαρία στο Εθνικό Θέατρο «Ιβάν Βάζοφ» της Σόφιας, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια παραστάσεις του «Ντιμπούκ» στο Εθνικό Θέατρο Τιράνων στην Αλβανία στις 2 & 3 Μαρτίου, ενώ στις 16 & 17 Μαρτίου 2012 το έργο θα παρουσιαστεί στη Ρωσία, καθώς το Κ.Θ.Β.Ε. επιλέχθηκε και θα εκπροσωπήσει (μαζί με έξι ακόμη παραστάσεις) την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης στο Φεστιβάλ που διοργανώνει το Θέατρο Μάλι (Maly Theatre) της Μόσχας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΝΤΙΜΠΟΥΚ: Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου, Σκηνοθεσία- Σκηνικός χώρος: Σωτήρης Χατζάκης, Κοστούμια: Έρση Δρίνη, Μουσική: Σαββίνα Γιαννάτου, Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Διανομή: Δημήτρης Παπανικολάου (Άνδρας), Δέσποινα Κούρτη (Γυναίκα). Η διδασκαλία του καμπαλιστικού περιεχομένου του κειμένου έγινε από τον καθηγητή Στέφανο Ροζάνη.

Το πρόγραμμα «Υγρά Σύνορα» καθώς και η επίσημη παρουσίαση του στο Παρίσι χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ε.Ε. και την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης.

Οι παραστάσεις του «Ντιμπούκ» στην Βουλγαρία χρηματοδοτούνται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, από το Εθνικό Θέατρο «Ιβάν Βάζοφ» της Σόφιας, ενώ οι παραστάσεις του «Ντιμπούκ» στη Ρωσία χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από το Θέατρο Μάλι και την Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης.

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης