Το Kyklos Ensemble παρουσιάζει: Χρώμα και Ρυθμός μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια συναυλία με εμβληματικά έργα τα οποία συνδέθηκαν με την εποχή της αισιοδοξίας, που σήμανε η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

10 & 11 Απριλίου 2013 / Ώρα έναρξης: 21.00

Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών

Το νεοσύστατο μουσικό σύνολο μουσικής δωματίου Κύκλος, ξεκινά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με δύο ιδιαίτερες συναυλίες με τίτλο Χρώμα και Ρυθμός μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Αθηνών, στις 10 και 11 Απριλίου 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φοιτητικό εισιτήριο θα είναι στην τιμή των 2 ευρώ, ενώ το κανονικό στα 10 ευρώ.

Θα παρουσιαστούν εμβληματικά έργα των Roussel, Varese, Stravinsky, Prokofiev, Tournier, Shostakovich, Hindemith, τα οποία συνδέθηκαν με την εποχή της αισιοδοξίας, που σήμανε η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 13 & 14 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συναυλία με τίτλο «Κρουστικές Αποκλίσεις», στην οποία θα παίξουμε τη Σονάτα του Bela Bartok και το Music for a summer evening του George Crumb, αμφότερα για δύο πιάνα και κρουστά. Η συναυλία είναι συμπαραγωγή με το σύνολο ΤΥΠΑΝΑ του Δημήτρη Δεσύλλα.

Η τρίτη συναυλία με τίτλο «Συν ένα – πλην ένα» θα παρουσιαστεί στις 31 Ιουνίου & 1 Ιουλίου στο Ωδείο Αθηνών. Μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα, με μεγάλο φάσμα μουσικής γραφής και διαφορετικών ιδιωμάτων, θα παρουσιαστεί με μια ιδιότυπη προσθετική διαδικασία. Θα ξεκινήσει με ένα σόλο και θα καταλήξει σε ένα σύνολο 10 μουσικών. Η μουσική αυτή ανατομία επιτρέπει να αλλάζουν οι αναλογίες, να πυκνώνουν οι υφές, να διαμορφώνονται άλλες σχέσεις και μεγέθη μεταξύ των έργων.

Θα παρουσιαστούν έργα των Gyorgy Kurtag, Toshio Hosokawa, Sofia Gubaidulina, Σίμου Παπάνα, Μηνά Μπορμπουδάκη, Τrevor Grahl, Morton Feldman, Θανάση Δεληγιάννη και Γιώργου Κουμεντάκη.

«Ο Κύκλος διάλεξε να δημιουργηθεί σε μια δύσκολη και περίεργη στιγμή. Εκεί που οι περισσότεροι φορείς του πολιτισμού προβληματίζονται για την ύπαρξή τους, φαντάζει παράλογο το ότι  εμείς θα διακινδυνεύσουμε  να αρθρώσουμε έναν μουσικό λόγο που θα μας κρατήσει ζωντανούς», είπε ο καλλιτεχνικό ς διευθυντής  Γιώργος Κουμεντάκης, στην συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η δημιουργία του μουσικού συνόλου.

Το kyklos ensemble αποτελείται από εξέχοντες Έλληνες σολίστ, οι οποίοι διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η γέννηση του συνόλου προέκυψε από την ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διερεύνηση των ορίων της τέχνης τους.

Η φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του kyklos ensemble. Όλες οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του συνόλου διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταπόδοσης και όχι από την επιδίωξη του κέρδους.

Αποστολή του kyklos ensemble είναι να:

παρουσιάζει έργα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της κλασικής και σύγχρονης μουσικής

συνεργάζεται με το σύνολο των Τεχνών (θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά κτλ) και των Επιστημών (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, μαθηματικά, αρχιτεκτονική κτλ)

προβάλει και αναδεικνύει το έργο των Ελλήνων συνθετών, παλιότερων και νεότερων

παρουσιάζει όπερες σε διασκευή για σύνολο μουσικής δωματίου

προωθεί την νέα καλλιτεχνική δημιουργία μέσω της ανάθεσης νέων έργων σε νέους συνθέτες

εκπαιδεύει νέους μουσικούς μέσω σεμιναρίων, master classes, ανοιχτών δοκιμών και συναυλιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με στόχο την προετοιμασία μιας νέας γενιάς άξιων μουσικών

οργανώνει τακτικά συναυλίες με κοινωνικό – περιβαλλοντικό προσανατολισμό σε φυλακές, γηροκομεία, ορφανοτροφεία ακόμα και κατ’ οίκον, σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές και Περιβαλλοντικές οργανώσεις

οργανώνει συναυλίες με την σύμπραξη άνεργων μουσικών

οργανώνει φεστιβάλ αφιερωμένα στην σύμπραξη της κλασικής με την παραδοσιακή μουσική

και

επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην επαρχία και το εξωτερικό

Πρόσκληση:

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αποστολής, το Kyklos Ensemble προσκαλεί μαθητές και φοιτητές να παρακολουθήσουν τις δοκιμές της πρώτης συναυλίας το Σάββατο 6, την Κυριακή 7 και τη Δευτέρα 8 Απριλίου από τις 10.00 έως τις 13.30, στην αίθουσα δοκιμών στο ισόγειο του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών. Η είσοδος για τις δοκιμές θα είναι ελεύθερη και θα επιτρέπεται έως και 10 λεπτά πριν την έναρξη της πρόβας. Στο διάλειμμα της πρόβας θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τους μουσικούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης