Από το Κάρλοβι Βάρι, το σημαντικότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κεντρικής Ευρώπης, ξεκινά την φεστιβαλική της πορεία η ταινία του Βαρδή Μαρινάκη Μαύρο λιβάδι. Η φετινή 45η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί απο τις 2-10 Ιουλίου.

Το Μαύρο Λιβάδι παίζεται για 5η εβδομάδα προβολών στην Ταινιοθήκη στο Γκάζι μόνο στις 22.00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνοψη:

Βρισκόμαστε το 1654, στην Ελλάδα υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα απομακρυσμένο γυναικείο μοναστήρι. Ένας Γενίτσαρος σωριάζεται βαριά τραυματισμένος στην πύλη της μονής. Οι μοναχές αποφασίζουν να τον κρατήσουν και να τον περιθάλψουν. Εκεί, τον φροντίζει κρυφά η Ανθή, μια νεαρή μοναχή, που έχει πάρει τον όρκο της σιωπής. Ερωτεύονται χωρίς να το καταλάβουν. Η Ανθή δεν τολμάει να του αποκαλύψει το μυστικό της: είναι αγόρι. Ένα αγόρι που μεγάλωσε σαν κορίτσι στο μοναστήρι για να αποφύγει το παιδομάζωμα.

Ο Γενίτσαρος και η Ανθή το σκάνε στο δάσος προσπαθώντας να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους και δημιουργούν τη δικιά τους ονειρική πραγματικότητα ώσπου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοιχεία ταινίας:

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Βαρδής Μαρινάκης

Παίζουν: Σοφία Γεωργοβασίλη, Χρήστος Πασσαλής, Δέσποινα Μπεμπεδέλη,

Μαρία Πανουριά, Δέσποινα Κούρτη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Hakan Boyan

Παραγωγή: Highway Productions

Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, Lamisalia, Nova, Δύο Τριάντα Πέντε

Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Φωτογραφία: Marcus Waterloo

Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης

Σκηνικά/ Κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου

Μουσική: Δημήτρης Μαραμής

Ήχος: Πάνος Τζελέκης

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Το Μαύρο Λιβάδι είναι μια λυρική ατμοσφαιρική ταινία με ελλειπτική γραφή. Μιλάει για δυο ανθρώπους με λανθάνουσες ταυτότητες που μπλέκουν σε ένα αδιέξοδο έρωτα. Ενώ η ιστορία συμβαίνει το 1600, η κινηματογράφηση και το θέμα της ταινίας είναι τελείως σύγχρονα: η αγωνία να βρεις το ποιος είσαι, η επιθυμία να ελευθερωθείς από τους περιορισμούς της κοινωνίας και η εξερεύνηση του ερωτισμού και της σεξουαλικής σου ταυτότητας.

Στιλιστικά η ταινία ακολουθεί το ύφος των ταινιών του Τέρενς Μάλλικ (Λεπτή κόκκινη γραμμή): η ιστορία είναι αρχετυπική και η διήγηση γίνεται χρησιμοποιώντας δυνατές εικόνες, αναμιγνύοντας τις αισθήσεις, την ομορφιά, το φόβο, την ανθρωπιά κι ένα είδος μυστικιστικού υπνωτισμού. Η μεταφυσική ποιότητα κι η ιερότητα που διαχέει τους ήρωες και το σύμπαν στο οποίο ανήκουν ελπίζω να χαρακτηρίσουν στο τέλος την αίσθηση που μεταδίδει η ταινία.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία στο www.mavrolivadi.blogspot.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης