Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υποδέχεται το νέο έτος με μια συμβολική κίνηση «φωτίζοντας» το κτήριο εξωτερικά, όχι μόνο για την περίοδο των εορτών αλλά για όλο τον χρόνο.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας αυτήν τη δύσκολη περίοδο» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Ζούρος και σημειώνει ότι ο φωτισμός του κτηρίου «επιτυγχάνεται ταυτόχρονα με σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά εφέτος, που συμπληρώνονται τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου, ο φωτισμός των όψεων προβάλλει το αρχιτεκτονικό κέλυφος μέσα στο φυσικό περιβάλλον και το καθιστά σημείο αναφοράς στο νυχτερινό τοπίο του οικισμού του Σιγρίου στο δυτικότερο άκρο της δυτικής Λέσβου. Με τον νυκτερινό φωτισμό αναδεικνύεται το κτήριο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του οικισμού του Σιγρίου σε αντίστιξη με το μνημείο του Κάστρου που βρίσκεται στο άλλο άκρο. Με τον φωτισμό – ανάδειξης του κτηρίου, το «σπίτι» του Απολιθωμένου Δάσους λειτουργεί ως τοπόσημο. Φωτίζοντας το Μουσείο τονίζεται συμβολικά το έργο του ως φορέας ανάδειξης και προστασίας ενός διατηρητέου φυσικού μνημείου με παγκόσμια ακτινοβολία αλλά και ως μοχλός πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Λέσβου.

 «Η νέα νυχτερινή εικόνα του Μουσείου», συνεχίζει ο κ. Ζούρος, «εντάσσεται σε σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο φωτισμός ανάδειξης είναι το μέσο που δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε το κτήριο, την μορφή και την υφή που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής μελέτης. Ο συνδυασμός φωτός και σκιάς, προβάλλει την αρχιτεκτονική σύνθεση και τονίζει τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του Μουσείου».

Ο νυκτερινός φωτισμός του κτηρίου έγινε εφικτός στο πλαίσιο της πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του Μουσείου, καθώς και ο νυκτερινός φωτισμός. Παράλληλα αναβαθμίζεται η εμπειρία των επισκεπτών με την αντικατάσταση του φωτισμού και την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης