Σε σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης» μετονόμασε ο δήμος Πειραιά τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ΔΘΠ), σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη και δασκάλου που σφράγισε με την αισθητική και υποκριτική του άποψη το ελληνικό θέατρο του 20ού αιώνα και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην αναβίωση και τη διάδοση του αρχαίου δράματος.

Πειραιώτης στην καταγωγή, ο Δημήτρης Ροντήρης, «επέστρεψε» στην πόλη του, όταν τον Ιούλιο του 2016 η κόρη και μοναδική κληρονόμος του σκηνοθέτη, Κωστούλα Ροντήρη, παραχώρησε το αρχείο του πατέρα της στον Δήμο Πειραιά, προκειμένου αυτό να οργανωθεί, να μελετηθεί και να προβληθεί, ώστε οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν το έργο του. Πρόκειται για ένα πλούσιο αρχείο το οποίο φέρνει στο φως στοιχεία τα οποία αφορούν στη ξεχωριστή προσωπικότητα του Δημήτρη Ροντήρη αλλά και πληροφορίες σημαντικές – τεκμήρια γνώσης – για την καλλιτεχνική του πορεία καθώς και τη σχέση του με την πόλη του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την πορεία και το έργο του Δημήτρη Ροντήρη, μίλησαν ο Κριτικός Θεάτρου κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Καθηγήτρια Θεατρολογίας- Ιστορίας του Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρυσόθεμις Βασιλάκου, η Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά κ. Ευαγγελία Μπαφούνη, ο Σκηνογράφος – Θεατρολόγος – Προϊστάμενος Τμημάτων Θεάτρων Δήμου Πειραιά κ. Κώστας Κουρμουλάκης, η κυρία Κωστούλα Ροντήρη κόρη του Δημήτρη Ροντήρη καθώς και η δισέγγονη του Δημήτρη Ροντήρη, Ιωάννα Εξάρχου.

Στην τελετή προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του Δημήτρη Ροντήρη, το οποίο έχει δωρίσει στον Δήμο Πειραιά, η κόρη του κυρία Κωστούλα Ροντήρη, καθώς και υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ, όπου μιλούν άνθρωποι που μαθήτευσαν δίπλα του.
Επίσης, ακούστηκε απόσπασμα από τη σκηνική μουσική για την Ηλέκτρα του Σοφοκλή: «Θρήνος της Ηλέκτρας» του Δημήτρη Μητρόπουλου, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Ο Δημήτρης Ροντήρης και ο Πειραιάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Ροντήρης διατήρησε ισχυρούς δεσμούς με τον Πειραιά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1900 στον Πόρο Τροιζηνίας.

Ο Δημήτρης Ροντήρης πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στον Πειραιά, μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων μετά από πίεση του πατέρα του, σπούδασε Νομικά και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η αγάπη του για το θέατρο τον οδήγησε στο Βερολίνο όπου μαθήτευσε κοντά στον περίφημο διευθυντή του Γερμανικού θεάτρου Max Reinhardt. Ηθοποιός σκηνοθέτης, μόνιμος σκηνοθέτης του Εθνικού για πολλά χρόνια και διευθυντής του αργότερα, το 1950 δημιουργεί στο Θέατρο Κυβέλη την Ελληνική Σκηνή και δίνει παραστάσεις και στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 1954 ξεκινά τη λειτουργία του Φεστιβάλ Επιδαύρου και τρία χρονιά αργότερα, το 1957 ο τότε Δήμαρχος Πειραιά Σαπουνάκης τον παρακαλεί να αναλάβει το Δημοτικό με την ίδρυση του Πειραϊκού θεάτρου.

Το 1957 ίδρυσε το Πειραϊκό Θέατρο, το οποίο τη διετία 1957-1959 παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο, ως θίασος ρεπερτορίου, έργα σύγχρονα και κλασικά Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Από το 1959, με όχημα το «Πειραϊκό θέατρο», άρχισε τις περιοδείες του παρουσιάζοντας ανά τον κόσμο το αρχαίο ελληνικό δράμα. Το παγκόσμιο κοινό, επεφύλαξε μεγάλη υποδοχή στον Δημήτρη Ροντήρη και το Πειραϊκό Θέατρο.

Οι αριθμοί μαρτυρούν τη συμβολή του στον πολιτισμό. Πραγματοποιήθηκαν 19 περιοδείες σε 40 κράτη με 750 παραστάσεις. Απευθύνθηκε σε θεατές 20 διαφορετικών αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Έλαβε μέρος σε πολλά Φεστιβάλ και απέσπασε κορυφαίες τιμητικές διακρίσεις.

Πολλά είναι τα άρθρα, οι κριτικές και τα σχόλια γύρω από την πλούσια δραστηριότητα του Δημήτρη Ροντήρη και του Πειραϊκού Θεάτρου στον ξένο τύπο.

Το τελευταίο ταξίδι του Πειραϊκού Θεάτρου ήταν στην Ολυμπιάδα του Μεξικού στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της 19ης Ολυμπιάδας. Τότε παρουσιάστηκε ο Ιππόλυτος (22, 24, 31/10/1968), το δεύτερο και τρίτο μέρος της Ορέστειας (25, 26/10/1968) και η Ιφιγένεια εν Αυλίδι (28, 29/10/1968) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.

Ακόμη υπήρξε και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο φυσικός χώρος του δράματος είναι το ύπαιθρο, εγκαινίασε το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, έπαιξε και εγκαινίασε το 1954 με τον «Ιππόλυτο» το Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Ο Δημήτρης Ροντήρης παρουσίασε περισσότερα από 150 έργα του κλασικού, νεοκλασικού και νεότερου δραματολογίου, συνεργάστηκε με ηθοποιούς όπως ο Βεάκης, η Κοτοπούλη, ο Γληνός, ο Μυράτ, ο Μινωτής, η Παξινού, η Παπαδάκη, η Μανωλίδου, ο Κατράκης, η Αρώνη, ο Χορν, η Παπαθανασίου και άλλων και πέρασε στην ιστορία ως ένας μεγάλος δάσκαλος του αρχαίου δράματος.

Έφυγε από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου του 1981.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης