Λίβερπουλ 1956, ο John Lennon αποφασίζει να ασχοληθεί με τη μουσική έτσι ιδρύει μια σχολική μπάντα με κάποιους διαθέσιμους συμμαθητές του Eric Griffiths,Pete Shotton,Colin Hanton,Len Garry,Rod Davis και John Duff Lowe, το όνομα της μπάντας «The Quarrymen». Αρωγός της προσπάθειας αυτης είναι η μητέρα του Lennon, Julia Lennon η οποία δίδαξε τον γιό της να παίζει μπάντζο και έδειξε στον Griffiths συγχορδίες και τραγούδια.

Η Δράση των The Quarrymen ξεκινάει με την δίψα για ζωντανές εμφανίσεις έτσι παίζουν παντού από πάρτι και σχολικούς χορούς έως κινηματογράφους και ερασιτεχνικούς διαγωνισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οι Quarrymen στην Rosebery Street του Λίβερπουλ στις 22 Ιουνίου 1957(αριστερά προς τα δεξιά: Hanton, Griffiths, Lennon, Garry, Shotton και Davis)

Τον Ιούλιο του 1957 ο Paul McCartney βλέπει τους The Quarrymen στο Woolton.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο του 1957 ο Paul McCartney ενσωματώνεται στην μπάντα και αναλαμβάνει να βοηθήσει στην κιθάρα αλλά και στα φωνητικά. Η πρώτη εμφάνιση με τον Paul έγινε στις 23 Νοεμβρίου στο New Clubmoor Hall.

Το 1958 μετά από εισήγηση του McCartney έρχεται στην μπάντα ο George Harrison παρά την έντονη διαφωνία του Lennon διότι ο Harrison ήταν μόλις 15 ετών.

Την ίδια χρόνια Percy Phillips λειτουργεί ένα στούντιο που ονομάζεται Sound Recording Services Phillips το στούντιο είναι πολύ μικρό και βρίσκεται ανάμεσα στην κουζίνα και ένα μπροστινό δωμάτιο, που χρησίμευε ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στην 38 Kensington του Λίβερπουλ.

Percy Phillips         Sound Recording Services Phillips           (Sound Recording Services Phillips σήμερα )
Percy Phillips                                      Sound Recording Services Phillips (τότε – τώρα)

Στις 12 Ιουλίου Οι Quarrymen έκαναν κράτηση στο στούντιο και μετά από πολλές τεχνικές δυσκολίες κατάφεραν να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ περιέχει τα τραγούδια «That’ll Be the Day» και «In Spite Of All The Danger».

Το εν λόγω άλμπουμ είχε στην κατοχή του ο πιανίστας της μπάντας John «Duff» Lowe. Μετά την διάλυση των The Quarrymen το πούλησε στον McCartney ο οποίος το 1981 έκανε μερικά αντίγραφα και τα έκανε δώρο στα εν ζωή μέλη της μπάντας. Κάθε ένα από τα αντίγραφα κοστίζει αυτή τη στιγμή πάνω από δέκα χιλιάδες λίρες.
Στη λίστα με τα πιο σπάνια άλμπουμ της Μεγάλης Βρετανίας είναι και ηχογραφήματα των Sex Pistols. Το single βινυλίου που περιέχει τα τραγούδια «God Save The Queen» και «No Feelings» εκτιμάται περίπου στις δέκα χιλιάδες λίρες ενώ αυτό που περιέχει τα τραγούδια «Anarchy In The UK» και «No Fun» επτά χιλιάδες.

Ο πιο σπάνιος δίσκος αυτή τη στιγμή παγκοσμίως θεωρείται το βινύλιο του John Lennon «Double Fantasy» (Geffen US Album, 1980) που υπέγραψε μερικές ώρες πριν δολοφονηθεί από τον Mark David Chapman. Η τιμή του ξεπερνά το μισό εκατομμύριο δολάρια.

Επιμέλεια: Ανέστης Κόνιαλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης