Συνέντευξη: Θάνος Ι. Ξυδόπουλος

Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραγωγή: Zougla.gr, 2022

Το Πολεμικό Μουσείο είναι από τους μεγαλύτερους ζωντανούς οργανισμούς  ιστορικής μνήμης της Χώρας μας, ο οποίος χρειάζεται συνέχεια, καλύτερη οργάνωση και νέα εργαλεία εξωστρέφειας και ανάπτυξης.

Έτσι, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πριν δύο χρόνια με γρήγορα αντανακλαστικά αποφάσισε να αλλάξει τον ιδρυτικό νόμο σύστασης του Μουσείου τοποθετώντας στο τιμόνι του Μουσείου ένα μη στρατιωτικό πρόσωπο, τον Αναστάσιο Λιάσκο, πρώην υφυπουργό Τουρισμού, ο οποίος έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον πολιτισμό και στην διατήρηση της ένδοξης ιστορίας μας, καθώς έχει δημιουργήσει δύο εξαιρετικά Μουσεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αναστάσιος Λιάσκος μιλώντας για πρώτη φορά σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο zougla.gr ξεδιπλώνει όλο του το όραμα για το πώς το Πολεμικό Μουσείο θα βρει τα πατήματα του σε επίπεδο εκσυγχρονισμού, κτιριακής αναδόμησης, καθώς όπως υποστηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ θα φτάσει τα 10 εκατ. Ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου αναφερόμενος στην συμπράξεις με το ιδιωτικό επιχειρείν υποστήριξε ότι για πρώτη φορά το Μουσείο απέκτησε πραγματικούς αρωγούς και υποστηρικτές στο δύσκολο έργο της αναδόμησης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του.

Έχουμε κάνει πράξη να λειτουργούμε όχι με δομές  στρατιωτικές αλλά με αντιλήψεις ενός συγχρόνου Μουσειακού χώρου, ο οποίος  χρειάζεται να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του και να επικαιροποιεί τις δράσεις του. 

Ο κ Λιάσκος, αναφέρθηκε και στην σημαντική σύμπραξη που είχε το Μουσείο με την αμιγώς Ελληνική κατασκευαστική εταιρία Desyllas games.

 

Η ίδρυση του Πολεμικού Μουσείου

Η ελληνική πολιτεία, επιθυμώντας να τιμήσει όλους αυτούς  που πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας, αποφάσισε το 1964 την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου. Το Μουσείο εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο 1975 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των αγώνων του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού.

Στις μέρες μας, το Πολεμικό Μουσείο αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο στρατιωτικής ιστορίας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στους χώρους του εκτίθενται κειμήλια που αφορούν την ιστορία των Ελλήνων από όλες τις πολεμικές περιόδους, ενώ παράλληλα λειτουργούν τμήματα ιστορικού, φωτογραφικού και κινηματογραφικού αρχείου.

Το 1988 το Πολεμικό Μουσείο εγκαινίασε το πρώτο του Παράρτημα στο Ναύπλιο, το 1995 το δεύτερο στα Χανιά, ενώ το 2000 εγκαινίασε Παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη και στην Τρίπολη.

Επιτραπέζια παιχνίδια υπό την αιγίδα του Μουσείου

Η Ελληνική κατασκευαστική εταιρεία παιχνιδιών και βιβλίων Desyllas games σε συνεργασία με την Διεύθυνση ιστορίας του  Πολεμικού Mουσείου   και μετά από μία ενδελεχή έρευνα μηνών, δημιούργησε την επιτυχημένη σειρά «1821», η οποία  περιλαμβάνει 5 τίτλους  παιχνιδιών για μικρούς και μεγάλους. Η  σειρά των επιτραπέζιων είναι  προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και της οικογένειας και  κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Οι 5 τίτλοι της σειράς είναι :

• ΥΠΕΡΑΤΟΥ «1821» – Σύγκρινε χαρακτηριστικά των οπλαρχηγών όπως οι μάχες τους, η τακτική τους και άλλα πολλά!

• ΚΥΝΗΓΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ «1821» –Μάθε τα πάντα για την Επανάσταση με 1200 ερωτήσεις!

• ΤΑ ΞΕΦΤΕΡΙΑ «1821» – Διασκεδαστικές κάρτες ταχύτητας , παρατηρητικότητας που ανακαλύπτεις την γνώση παίζοντας ! 

• «1821» Η ΜΑΧΗ – Παιχνίδι Στρατηγικής και ρίσκου με πάνω 200 μινιατούρες Ελλήνων και Οθωμανών για να ζήσεις την δράση του Αγώνα!

• «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» «1821» Πρόσωπα και Μάχες της Επανάστασης – Ιστορικό Βιβλίο με δραστηριότητες και επιτραπέζιο παιχνίδι!

Αρχειακό υλικό εγκαινίων του Μουσείου

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης