Η 449η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου άνοιξε τις πύλες της με τη φωταγώγηση του καθεδρικού ναού και ενός έλατου ύψους 30 μέτρων στο κέντρο της πόλης. Για πέντε εβδομάδες, στολίδια, μουσικές και πολλά έθιμα θα δίνουν τον εορταστικό τόνο στην πόλη.

Ο δήμαρχος Ρολάν Ρις κήρυξε την έναρξη της εορταστικής περιόδου ανάβοντας τα 250 στολίδια του δέντρου μπροστά σε χιλιάδες θεατές που είχαν συγκεντρωθεί πάνω στην πλατεία Κλεμπέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο νωρίτερα, οι ανάδοχοι της εκδήλωσης, οι τραγουδιστές Ζαν Μανσόν και Βενσέν Νικλό, περπάτησαν στα δρομάκια της αγοράς κρατώντας ένα «μαγικό ραβδί» για να ανάψουν τα εκατοντάδες αστέρια, τις νιφάδες και τις γιρλάντες που είναι διάσπαρτα στις προσόψεις των σπιτιών της αλσατικής πόλης.

Η καρδιά της πόλης έχει μετατραπεί σε φρούριο, δεδομένης της μεγάλης αστυνομικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μυρωδιές του ζεστού κρασιού κατέκλυσαν τους δρόμους, μόλις άνοιξαν τα περίπου 300 ξύλινα κιόσκια της αγοράς και γέμισαν τους πάγκους τους σοκολάτες, μπισκότα, με παραδοσιακές γλυκίσματα και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια.

Σχεδόν 260 μέλη της εθνικής αστυνομίας,160 ιδιωτικοί αστυνομικοί, 50 δημοτικοί αστυνομικοί και δεκάδες στρατιώτες της επιχείρησης Sentinelle θα κινητοποιούνται καθημερινά για να εγγυώνται την ασφάλεια στις προσβάσεις και στους δρόμους του κέντρου της πόλης έως τις 30 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τρομοκρατική απειλή παραμένει πολύ μεγάλη. Η δύναμη αυτή είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτής της σημαντικής διοργάνωσης για το Στρασβούργο και τη Γαλλία καθώς πολλοί τουρίστες έρχονται από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την ασφάλεια Λοράν Νινέζ που μετέβη στο Στρασβούργο για τα εγκαίνια της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ενός θεσμού που έχει της ρίζες του στο 1570.

Σε σχέση με το 2015, όπου το κλίμα ήταν «πολύ βαρύ» «σιγά-σιγά, οι ξένοι τουρίστες επέστρεψαν, οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Ρώσοι. Μόλις τώρα είχα μια ομάδα Ιρανών», εξήγησε ο Σαρλ Κριστόφ που πωλεί ζεστό κρασί στο κιόσκι του στην πλατεία Γουτεμβέργιου, εδώ και 10 χρόνια.

Σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα οικονομικά οφέλη για έναν προϋπολογισμό 2,5 με 3 εκατομμυρίων. Ένα εκατομμύριο ευρώ θα δοθεί για την ασφάλεια, έναντι 300.000 πριν από τις επιθέσεις του 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης