«Το Βαλς» της Καμίλ Κλοντέλ πωλήθηκε 1,18 εκατ. ευρώ στη μικρή της ανιψιά

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017, 12:38
«Το Βαλς» της Καμίλ Κλοντέλ πωλήθηκε 1,18 εκατ. ευρώ στη μικρή της ανιψιά
Το «Βαλς» της Καμίλ Κλοντέλ, ένα ορειχάλκινο γλυπτό ύψους 46,7 εκατοστών που παρουσιάζει ένα ζευγάρι που χορεύει, πωλήθηκε στη δημοπρασία που έγινε χθες στο Μοντμπαζόν, στην περιοχή Εντρ-ε-Λουάρ της κεντρικής Γαλλίας, στην τιμή του 1,18 εκατομμυρίου ευρώ στη μικρή ανιψιά της καλλιτέχνιδος.

«Αυτό είναι η Καμίλ! Είναι όλη μου η ζωή, η Καμίλ... Είναι υπέροχη!», δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη η Ρεν-Μαρί Παρί, αφού κατακύρωσε το γλυπτό το οποίο φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 1900, που διεκδικούσαν τηλεφωνικά πέντε επίδοξοι αγοραστές, ορισμένοι από τις ΗΠΑ.

«Έχουμε ένα παγκόσμιο ρεκόρ για ένα έργο αυτού του μεγέθους», σχολίασε ο εκπλειστηριαστής Εμερίκ Ρουιγιάκ που οργάνωσε τη δημοπρασία στο Chateau d'Artigny του Μοντμπαζόν.

Παρουσιάζοντας μια γυναίκα που φορά μόνο μια μακριά φούστα η οποία χορεύει με έναν ολόγυμνο άνδρα, «Το Βαλς» είχε κριθεί άσεμνο και εκτοπίστηκε μέσα σε ένα ερμάριο από την οικογένεια του πρώτου ιδιοκτήτη, του Ζοζέφ Αγιολί. Μόλις τον Απρίλιο το έργο βγήκε στην επιφάνεια.

«Το Βαλς» θα κοσμεί στο εξής τις προθήκες του μουσείου που είναι αφιερωμένο στην Καμίλ Κλοντέλ (1864-1943) στο Νοζάν-σιρ-Σεν όπου έζησε η γλύπτρια από το 1876 έως το 1879, στην περιοχή του Παρισιού, διαβεβαίωσε η ανιψιά της. Η Ρεν-Μαρί Παρί, ιστορικός τέχνης και συγκάτοχος του ηθικού δικαιώματος επί των έργων της Καμίλ Κλοντέλ, έχει δώσει πολλά έργα στο μουσείο αυτό από την ιδιωτική της συλλογή, ενώ αφιέρωσε 40 και πλέον χρόνια της ζωής της για να ερευνήσει και αποκαλύψει τη ζωή, το έργο και την τέχνη της σπουδαίας της θείας.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017, 12:40