Ο Νικ Νάιτ (Nick Knight) είναι Βρετανός φωτογράφος μόδας. Με πάθος για τα τριαντάφυλλα. Εδώ και 30 χρόνια αιχμαλωτίζει ρόδα, σε διάφορα στάδια άνθησης και μαρασμού τους. Στην έκθεση «Τριαντάφυλλα», η οποία εδώ και λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε στη Michael Hue-Williams’ Albion Barn στην Οξφόρδη, ο Νάιτ επέλεξε 29 από τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια (πολλές από αυτές με το iPhone του).

Ο Νάιτ διαλέγει τα λουλούδια από τον κήπο του -ζει στο νοτιο-δυτικό Λονδίνο, σε σπίτι το οποίο έχει σχεδιάσει ο Ντέιβιντ Τσίπερφιντ-, τα διατάσσει στο τραπέζι της κουζίνας του κάτω από το φως του ήλιου. Το αποτέλεσμα της φωτογράφισης είναι κάτι το οποίο μπορεί να περιγραφεί ως «rose photo-paintings». Οι αισθητικές ρίζες των έργων του ανευρίσκονται στις νεκρές φύσεις των Ολλανδών μαιτρ της ζωγραφικής του 16ου και 17ου αιώνα, όπως οι Γιαν βαν Χούισουμ και Γιαν Μπρύγκελ ο Πρεσβύτερος. Και ο Νάιτ επιτυγχάνει το τελικό αποτέλεσμα τοποθετώντας ανάποδα το φωτογραφικό χαρτί στον εκτυπωτή, ώστε να μην απορροφήσει η σωστή επιφάνεια το μελάνι. Έτσι η εικόνα θυμίζει τις κινήσεις του χρωστήρα ενός ζωγράφου. Επιπλέον χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, αντλώντας από πάμπολλες εικόνες τριαντάφυλλων για να συμπληρώσει τα κενά που δημιουργούνται όταν αυξάνει το μέγεθος και την ανάλυση της φωτογραφίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση -έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα επίσκεψης μόνον κατόπιν ραντεβού-, ο Νάιτ παρουσιάζει δύο σειρές (φωτογραφικών) «νεκρών φύσεων»: Η πρώτη φέρει την επωνυμία «Photo paintings» και η δεύτερη, «Roses from my garden».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης