Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ο Λεπτοκαράκης και η μικρή νεράιδα» παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός φουντουκιού που ακολουθεί το όνειρό του, ώστε να γίνει δέντρο και τελικά… καταφέρνει να βλαστήσει! Βασίζεται στην ιστορία «Ο Λεπτοκαράκης και η μικρή νεράιδα» που έγραψε η Σοφία Γίδα – μέλος της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι» που ένας από τους στόχους της είναι η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων. Την ιστορία αυτή που έγινε παράσταση εικονογράφησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παρανεστίου Δράμας.

Τη διασκευή και τα τραγούδια έγραψε η Πηνελόπη Μητσακάκη, ενώ την παρουσίασή της κάνουν η Πηνελόπη Μητσακάκη και ο Νίκος Σουλιώτης. Ο βασικός στόχος που επιτυγχάνεται στη διάρκεια του έργου είναι το ότι τα παιδιά συνειδητοποιούν ένα πολύ σημαντικό κύκλο ζωής στη φύση. Ο καρπός βλασταίνει, γίνεται δέντρο και δίνει νέους καρπούς. Το αίσθημα του θαυμασμού που καλλιεργείται μέσα τους και η αναγνώριση της αξίας της καθεμιάς μονάδας σ’ αυτόν τον κύκλο είναι μεγάλης σημασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική και βασίζεται στη συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά. Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά μπορούν και αυτά να έρθουν σε επαφή με τις κούκλες και τα μουσικά όργανα (αν ο αριθμός των μαθητών είναι μεγάλος γίνεται απλά μια παρουσίαση τους). Επίσης τραγουδούν για τη γη με την συνοδεία κιθάρας και κρουστών, παροτρύνοντας και τα παιδιά να συμμετέχουν.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το καθαρά βιωματικό, με την βοήθεια των δασκάλων (που θα έχουν κάνει μια μικρή προετοιμασία σχετικά με το θέμα των σπόρων μετά από προηγούμενη συνεννόηση μαζί τους δημιουργούς του έργου), μοιράζονται στα παιδιά σπόροι (κατάλληλοι για φύτευση την συγκεκριμένη εποχή) από το «Πελίτι» και τα παιδιά καθοδηγούνται να τους φυτέψουν σε δικά τους κεσεδάκια ή γλαστρούλες τα οποία θα πάρουν στο σπίτι τους για μελλοντική μεταφύτευση.

Τα παιδάκια έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την μακροχρόνια διαδικασία παραγωγής της τροφής και να σχετιστούν μέσω αυτής με τη φύση και με τη ζωή. Ερχόμενοι σε επαφή με το «Πελίτι» τα σχολεία μπορούν να αποκτήσουν έντυπο υλικό με πληροφορίες για τα ντόπια είδη φυτών και ζώων αλλά και για την διαδικασία συγκομιδής των σπόρων για ανταλλαγές ή για σπορά την επόμενη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι περνούν από την αισθητική ευχαρίστηση στην πρακτική μάθηση – ωφέλεια για τους ανθρώπους και την ίδια την γη. Η συνολική διάρκεια της δραστηριότητας είναι περίπου δύο ώρες. Το κόστος της παράστασης καθορίζεται μετά από συνεννόηση ενώ το δεύτερο μέρος της είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Πηνελόπη στο 6936420020 ή με τον Νίκο στο 6995856038.

Γιατί οι αγνοί σπόροι γεφυρώνουν αρμονικά το παρελθόν, το παρόν και μέλλον της φυτικής αλλά και της διατροφικής αλυσίδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης