«Η Κική Δημουλά έμαθε στους νέους να διαβάζουν ξανά ποίηση και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην ποίηση και τους ποιητές».

Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Χρονάς-ποιητής και εκδότης-καλωσόρισε και προλόγισε χθες βράδυ, την Κική Δημουλά στον πολυχώρο Passport στον Πειραιά. Κόσμος του πνεύματος αλλά και πολλοί απλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν-αψηφώντας το τσουχτερό κρύο-για να συναντήσουν την ποιήτρια που συγκινημένη, παρακολουθούσε ομιλητές και κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τίποτε άλλο δεν έκανα παρά να αφοσιωθώ σε αυτό που από τη φύση μου προσφέρθηκε» είπε η ποιήτρια και τόνισε πόσο οικεία αισθάνεται με τον Πειραιά : «Είναι ο τόπος που με θέλγει μελαγχολικά, καθώς από εδώ ξεκινούν τα πλοία τα μεγάλα και τα μικρά, τα μακρινά και τα κοντινά ταξίδια τους. Εδώ, όμως, εδρεύει και το σεβαστό ίδρυμα Αικατερίνη Δασκαλίδη που έχω την τιμή να είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του» εξήγησε, στο πυκνό ακροατήριο.

Η ποιήτρια, κατά τη  διάρκεια της ομιλία της, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση της με τη νεολαία, που την πλησιάζει συχνά και τη ρωτά για τα συστατικά της καλής ποίησης. «Προσπαθώ να τους διδάξω αυτά που και η ίδια δεν γνωρίζω. ‘Ισως η αρμονική διάταξη των ατελειών να είναι η σωστή οδηγία, αρκεί αυτές οι ατέλειες να πλέουν δυσδιάκριτες μέσα σε ένα αχνά εκλεπτυσμένο φωτισμένο μισοσκόταδο. Νομίζω πως έτσι πρέπει να διδαχτεί η ποίηση, να διαχυθεί πρώτα η γνώση. Σιγά σιγά θα ασκηθεί ο άπειρος νεανικός νους, η ασχημάτιστη ευαισθησία και οι νέοι θα αναγνωρίζουν από μακριά τον ήχο της ποίησης».

Με τις μοναδικές ερμηνείες και απαγγελίες τους, οι ηθοποιοί Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Μάνος Γκαρατζογιάνης διάβασαν ποιήματα της Κικής Δημουλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ, η ερμηνεύτρια Έλενα Τσαγκαράκη μίλησε -και από τη δική της πλευρά- για τα θέματα που πραγματεύεται η ποίηση της Δημουλά: «Σαν άλλη Περσεφόνη κεντάει τον δικό της μύθο που κουβαλάει τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, έρωτας- γέννηση- θάνατος. Κάθε της ποίημα είναι μια ομηρική Νέκυια».

Ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος μίλησε για τα σαράντα χρόνια γνωριμίας που τον συνδέουν με την ποιήτρια από τη συλλογή «Γύρος του κόσμου». «Τα έργα της Δημουλά είναι όλα εμπνευσμένα», συνέχισε, «από την απώλεια του Άθω Δημουλά, συζύγου της ποιήτριας και ποιητή. Όλο της το έργο οφείλεται στο κλίμα που δημιούργησε με την ποίηση και τη ζωή του, ο αείμνηστος Άθως.

Τέλος, η αισθαντική φωνή της Άννυς Ονουφρίου με τη συνοδεία πιάνου, που έπαιξε η Σοφία Καμαγιάννη, «συμπλήρωσαν» την πολύ ιδιαίτερη ποιητική βραδιά και «ζέσταναν» το κοινό.

   

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης