Βράβευση Ισραηλινού συγγραφέα στη Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010, 17:57
Βράβευση Ισραηλινού συγγραφέα στη Γερμανία
 Ο ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν τιμήθηκε σήμερα Κυριακή με το Βραβείο Ειρήνης της διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης για τις προσπάθειες συμφιλίωσης της χώρας του με τους Παλαιστινίους, ανακοίνωσε η Ένωση Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών.

"Στα βιβλία του, στα δοκίμιά του και στα άρθρα του, ο Γκρόσμαν συστηματικά επιχείρησε να κατανοήσει και να περιγράψει, όχι μόνο τη δική του θέση, αλλά και τις απόψεις εκείνων που σκέπτονται διαφορετικά", αναφέρει σε Δελτίο Τύπου η Ένωση.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 25.000 ευρώ και κατά παράδοση απονέμεται την τελευταία ημέρα της Έκθεσης, της μεγαλύτερης στον κόσμο, σε "ανθρώπους που συνέβαλαν στην ανεκτικότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από τις εξαιρετικές τους δραστηριότητες, ειδικά στους τομείς της λογοτεχνίας, της επιστήμης και της τέχνης".

Γεννημένος το 1954, ο Γκρόσμαν έχει γράψει βιβλία, δοκίμια, άρθρα και παιδικά βιβλία που συχνά αναφέρονται στην εθνική του ταυτότητα και το μεσανατολικό.

Πολιτικός ακτιβιστής, έχει κάνει έκκληση για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο μεσανατολικό και για αυτοσυγκράτηση από την πλευρά της χώρας του.

Ο γιός του, Ούρι, σκοτώθηκε στη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου, το 2006, από πύραυλο της Χεζμπολάχ, λίγες μέρες αφότου ο Γκρόσμαν και άλλοι συγγραφείς έκαναν έκκληση στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές για κατάπαυση του πυρός.

"Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που οι προσπάθειές του για ειρήνη και για ένα ειρηνικό μέλλον της χώρας του στην περιοχή τιμώνται από τη Γερμανία", αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε.

Προηγούμενοι νικητές του σημαντικού αυτού βραβείου, που για πρώτη φορά απονεμήθηκε το 1950, είναι-μεταξύ άλλων-ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας τούρκος Ορχάν Παμούκ, η αμερικανίδα συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ και ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Πέρυσι το βραβείο απονεμήθηκε στον ιταλό συγγραφέα Κλαούντιο Μαγκρίς.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010, 17:59