«Ανοιχτά Πανιά», για τον πολιτισμό αποτέλεσαν οι δράσεις που οργανώθηκαν παρά τους περιορισμούς της πανδημίας για το 2021 στα Χανιά, και ήδη ο χρόνος για ανάλογες δράσεις και το 2022 μετρά αντίστροφα.

Το πρωτότυπο εγχείρημα του Δήμου Χανίων και της Κοινωφελούς του Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.), προσέγγισε πλήθος κόσμου και η πρώτη χρονιά του προγράμματος δράσεων φιλοξένησε στην πόλη εκατοντάδες καλλιτέχνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2021, παρουσιάστηκαν 15 πρωτότυπες, πρωτογενείς πολιτιστικές παραγωγές, διαφορετικών ειδών τέχνης (εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, καλλιτεχνικές συναντήσεις), καθώς και αντίστοιχα επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, φιλοξένησαν περισσότερους από 150 καλλιτέχνες και συμμετέχοντες σε περισσότερους από 25 εναλλακτικούς χώρους των Χανίων, μεταξύ των οποίων σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μετόχια και ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Περισσότερα από 6.000 άτομα προσέγγισαν οι δράσεις των «Ανοιχτών Πανιών 2021», είτε ως θεατές, είτε με συμμετοχή στα διαδραστικά εργαστήρια της κάθε παραγωγής.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης, «το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο και τη μέριμνα του δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. να δημιουργήσουν τον συγκεκριμένο θεσμό για την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής, με την πολύτιμη συνδρομή τόσο της Περιφέρειας Κρήτης, που συγχρηματοδότησε τις δράσεις, αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκτός της οικονομικής στήριξης που προσέφερε, έθεσε τα «Ανοιχτά Πανιά» υπό την αιγίδα του.

Για τη θετική ολοκλήρωση του προγράμματος ζωτικής σημασίας ήταν και η συνεργασία των τοπικών φορέων όπως, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, του Μουσείου Τυπογραφίας, του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων καθώς και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τα «Ανοιχτά Πανιά 2022»

Μετά την άκρως πετυχημένη πρώτη χρονιά του προγράμματος, τα «Ανοιχτά Πανιά» ετοιμάζονται να «πνεύσουν και να εμπνεύσουν» και φέτος. Ως πεδία δημιουργίας ορίζονται (όχι περιοριστικά) τα παρακάτω:

   ● Μουσική σύνθεση / μουσική παράσταση

   ● Θεατρικό κείμενο / θεατρική παράσταση

   ● Εικαστική δημιουργία

   ● Παραγωγή χορού

   ● Φωτογραφικό project

   ● Κινηματογραφική παραγωγή

   ● Λογοτεχνικό έργο

   ● Νέα μέσα / ψηφιακές τέχνες

   Η πρόσκληση στοχεύει στα εξής:

   ● Σύγχρονες προσεγγίσεις της Κρητικής παράδοσης, ιστορίας και παρελθόντος

   ● Εξερεύνηση διαφορετικών πτυχών της καθημερινότητας του τόπου μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία

   ● Ανάδειξη/αναζωογόνηση δημόσιου χώρου και εμβληματικών σημείων της πόλης, κτιρίων, μνημείων

   ● Συνέργειες με φορείς της τοπικής κοινωνίας

   ● Διάδραση με την κοινωνία και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες

   ● Ανάδειξη του τοπικού επαγγελματικού καλλιτεχνικού δυναμικού

   ● Ανάπτυξη/διεύρυνση κοινού

 Χρηματοδότηση καλλιτεχνικού έργου:

 Τα έργα τα οποία θα επιλεγούν θα λάβουν χρηματοδότηση από τον δήμο Χανίων για την υλοποίησή τους. Για το έτος 2022 ο αρχικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και υφίστανται οι εξής κατηγορίες χρηματοδότησης:

   Κατηγορία Α: για παραγωγές έως 7.000 ευρώ

   Κατηγορία Β: για παραγωγές από 7.001 έως 14.000 ευρώ

   Κατηγορία Γ: για παραγωγές από 14.001 έως 21.000 ευρώ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης