Στην απόφαση να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα αντιμετωπίσει ολιστικά όλα τα ανοιχτά θέματα και προβλήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη των Χανίων, κατέληξαν σήμερα μετά από σύσκεψη στο δημαρχείο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και του δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης η κ. Μενδώνη, τα Χανιά είναι μια πόλη με μακρά ιστορία και πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και τόνισε ότι η επίσκεψη της αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει η ίδια στα Χανιά τον Οκτώβριο αλλά και της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, «τα Χανιά, η παλιά πόλη και οι οχυρώσεις απαιτούν μια συστηματική και ολιστική προσέγγιση.

Και τα δύο μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό ιστορικό και αρχαιολογικό σύνολο το οποίο δεν πρέπει να το βλέπουμε αποσπασματικά, πρέπει να το δούμε συνολικά και ολιστικά. Ως εκ τούτου πρότεινα στο δήμαρχο, όχι να επανεργοποιήσουμε μια παλιά προγραμματική σύμβαση που υπήρχε αλλά με τα σύγχρονα δεδομένα και απαιτήσεις να κάνουμε μια νέα προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τον Δήμο και μένει να δούμε και με την Περιφέρεια αν θέλει ο Περιφερειάρχης να είναι μέλος της προγραμματικής σύμβασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού η νέα σύμβαση θα έχει χρονική διάρκεια που θα επιτρέπει την εκτέλεση μελετών και έργων με ένα συστηματικό τρόπο και με μια συναίνεση στις προτεραιότητες.

Όπως εξήγησε, «με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται και τα χρήματα από τους συμβαλλόμενους, διασφαλίζονται γρηγορότερες διαδικασίες».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι στόχος της συνάντησης ήταν να δρομολογηθούν άμεσες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στο κομμάτι της πολιτιστικής διαχείρισης του τόπου.

Όπως δήλωσε ο κ. Σημανδηράκης, «είχαμε τη δυνατότητα να προτείνουμε λύσεις στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη διαχείριση των μνημείων και να συζητήσουμε πάνω σε προτάσεις άμεσης παρέμβασης αλλά και προτάσεις, που έχουν έναν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα αναφορικά με την πολιτιστική διαχείριση του τόπου».

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συγκεκριμένη αναφορά στις ανάγκες άμεση παρέμβασης στον Προμαχώνα «Mocenigo» μετά από τις τελευταίες φθορές που υπέστη από την κακοκαιρία.

Όπως είπε, «θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και πρωτοβουλία να προχωρήσουν οι μελέτες και η αποκατάσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού του συγκεκριμένου χώρου. Με την κ. Μενδώνη είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ανάγκες ανακατασκευής της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον βραχίονα του Ενετικού Λιμένα, καθώς επίσης να δούμε συνολικά και την εξέλιξη, σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του δήμου ωρίμανσης μελετών, που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του ανατολικού και του δυτικού αναχώματος, μέσα από εγκεκριμένη χρηματοδότηση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης