Με τον «Χρυσό Αλέξανδρο» βράβευσε το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Alexandre Desplat, σε ειδική τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα «Σταύρος Τορνές», στην Αποθήκη 1 του Λιμανιού.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χωραφάς, ανέφερε χαρακτηριστικά για τον Γάλλο -ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του- καλλιτέχνη: «Έχουμε τη μεγάλη χαρά να βραβεύσουμε έναν άνθρωπο που έχει ελληνική καταγωγή, αλλά δεν τον τιμούμε γι’ αυτό. Τον τιμούμε με το ανώτατο βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διότι είναι ένας ιδιοφυής συνθέτης του κινηματογράφου, ο οποίος αξιοποιεί δημιουργικά τις αμφιβολίες του, όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει. Το βραβείο αυτό αποτελεί ένα μικρό αντίδωρο για όλα όσα μας έχει χαρίσει με τη μουσική του. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα υπογράψει τη μουσική επένδυση και σε κάποια ελληνική ταινία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει τον «Χρυσό Αλέξανδρο», ο Αλεξάντρ Ντεπλά καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές, όχι μόνο σε ένδειξη αναγνώρισης της καλλιτεχνικής αξίας του, αλλά και επειδή διάβασε τον ευχαριστήριο λόγο του σε άψογα ελληνικά. «Τα ελληνικά μου δεν είναι πολύ καλά, αλλά έγραψα ένα κείμενο με τη βοήθεια της μητέρας μου και θα προσπαθήσω να το διαβάσω. Ευχαριστώ πάρα πολύ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είμαι περήφανος γι’ αυτό το βραβείο. Είναι σπάνιο να πάρει κανείς ένα βραβείο που έχει το όνομά του! Δεν πιστεύω ότι θα παραλάβω ποτέ ξανά κάποιο άλλο βραβείο που θα λέγεται ‘’Αλέξανδρος’’, όπως κι εγώ», είπε σε εύθυμο τόνο ο κ. Ντεπλά. Και πρόσθεσε: «Η ελληνική μουσική με εμπνέει πάντοτε, είναι πολύ σημαντική για μένα. Στη μουσική πολλών ταινιών που έχω γράψει, μπορεί κανείς να βρει κρυμμένο ελληνικό ρυθμό, ζεϊμπέκικο, σε μέτρο 9/4. Βέβαια, ο σκηνοθέτης δεν το ξέρει! Ελπίζω να επιστρέψω σύντομα στην Ελλάδα. Να είστε καλά και σας αγαπώ πολύ». Μετά τη βράβευση του Αλεξάντρ Ντεπλά, η οποία διακόπηκε αρκετές φορές από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών, ακολούθησε η ειδική προβολή της ταινίας «Ο χτύπος που έχασε η καρδιά μου» του Ζακ Οντιάρ, τη μουσική της οποίας έχει γράψει ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης