«Χριστούγεννα, πού να πάρει! Η γιαγιά είναι κάτω από το τραπέζι»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 15:59
«Χριστούγεννα, πού να πάρει! Η γιαγιά είναι κάτω από το τραπέζι»
Mία μικρή οικογενειακή ομάδα υπό διάλυση. Είναι πέντε, και έχουν βαρεθεί το οικογενειακό τελετουργικό, το οποίο και ακολουθούν ευλαβικά από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μέχρι τις μουσικές συγκεντρώσεις και το συζυγικό σεξ. Βρίσκονται στα πρόθυρα της μοιραίας πτώσης, της απογοήτευσης, της ζωώδους σύγκρουσης. Είναι Χριστούγεννα, αλλά αυτά τα Χριστούγεννα η γιαγιά εξαφανίζεται. Την ξαναβρίσκουνε: ήταν κάτω από το τραπέζι.

Το έργο του Γάλλου Pierre Notte «Χριστούγεννα, πού να πάρει! Η γιαγιά είναι κάτω από το τραπέζι», γράφτηκε το 2011 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Μάιο του 2012 ο Ηλίας Κουντής προετοίμασε και παρουσίασε αποσπάσματα του έργου στο Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του φόρουμ σύγχρονου θεάτρου, με την παρουσία του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος και συνομίλησε με τον σκηνοθέτη και το κοινό.

Ο Pierre Notte είναι συγγραφέας, συνθέτης, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Έργα του παρουσιάζονται σε πολλές χώρες, ειδικότερα στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει εκδώσει ποιητικές και φωτογραφικές συλλογές, καθώς και μυθιστορήματα όπως τα La Chanson de Madame Rosenfelt (1993) και La Nuit irrésolue (1998). Το 2006 διορίστηκε Γενικός γραμματέας της Comédie-Française από την οποία αποχώρησε το 2009 για να γίνει ειδικός συνεργάτης, συγγραφέας και σύμβουλος του Theatre du Rond-Point. Δημοσιογράφος στα έντυπα Le Nouvel Observateur, l’Evénement du Jeudi, Paris-Photο καθώς επίσης και στο περιοδικό Théâtres, συντονίζει παράλληλα σχολικά εργαστήρια γραφής για μαθητές. Ο Pierre Notte απέσπασε το Βραβείο Molière du Théâtre prive το 2006 και υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το Βραβείο Molière στην κατηγορία Γαλλόφωνοι Συγγραφείς.

Τον Ιανουάριο 2013 ανέβηκαν δύο του έργα («Sortir de sa mere» και «'LaCair des tristes culs») στο ιστορικό θέατρο Rond Point, στο Παρίσι.

Το θέατρο του Pierre Notte ξαφνιάζει. Για τον μπαρόκ ποιητή, όλα μιλάνε, όλα είναι μουσική: ένα ρέκβιεμ. Η γραφή του είναι παιχνιδιάρα και μαγευτική: ποίηση, τρέλα, λυρισμός συγκρούονται. Η αιχμηρή πένα του διερευνά τα τελευταία οικογενειακά πάθη, τα απομεινάρια των κοινωνικών θεσμών.

Στο Χριστούγεννα, που να πάρει! Η γιαγιά είναι κάτω από το τραπέζι ο καταιγιστικός ρυθμός των διαλόγων εναλλάσσεται με τραγούδια που αντανακλούν τον ψυχισμό των ηρώων και λειτουργούν σα μια ανάσα κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης τους στην άβυσσο των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η μετάφραση του έργου έγινε με επιχορήγηση του Fondation Beaumarchais-SACD.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ιωάννα Μαμακούκα
Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουντής
Μουσική: Κίμων Μαραγκουδάκης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Ερμηνεύουν
: Στέβη Φόρτωμα, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Παντελίδης, Γιώργος Ντούσης, Χριστίνα Ζήκου.

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΛΕΞΕΙΣ

Παρασκευή 22 Μαρτίου έως Κυριακή 28 Απριλίου 2013
Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 20:30.

Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 80’.

Τιμές εισιτηρίων:
12€, Κανονικό 8€, Μαθητικό /Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ΑμΕΑ / Άνω των 65 5€, Ατέλειες Μέλη ΣΕΗ & Σπουδαστές Δραματικών Σχολών.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr.

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013, 16:00