Οι Κυριακές στην Τεχνόπολη, ο θεσμός που έγινε ανάρπαστος στις οικογένειες των Αθηνών, δεν επαναπαύεται στις νέες, εξ αποστάσεως συνθήκες διαβίωσης. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Τσεχικής Κοινότητας στην Αθήνα, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου μεταφέρει τις δράσεις του στη διαδικτυακή σφαίρα, δελεάζοντας κάθε γονιό που θέλει να περάσει δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά του: εικαστικά παιχνίδια, κουίζ, θέατρο, ξενάγηση και video games με θέμα την Αθήνα έρχονται στην οθόνη σας από την Κυριακή 12 Απριλίου (11 μ.μ.), στην ιστοσελίδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, με το «Athens for All».

Η δράση αφορμάται από την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη 18η Απριλίου καθώς και τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» από τον Δήμο Αθηναίων, οπότε θέτει στο κέντρο της την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας με δημιουργικό κι ευφάνταστο τρόπο. Το πρόγραμμα του «Athens for All» περιλαμβάνει -με την αρωγή καλλιτεχνών, εκπαιδευτών και ειδικών- τις εξής (δωρεάν για όλους) δραστηριότητες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρωματίζω την Αθήνα: Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες την Αθήνα, μαθαίνουν γι αυτήν και καλούνται είτε να τις εκτυπώσουν, είτε να τις επεξεργαστούν για να γεμίσουν τα τοπία της και τα μνημεία της με χρώματα. Τα σκίτσα δημιουργήθηκαν από τον εικαστικό Γεράσιμο Αβλάμη.

Η πόλη από το παράθυρό σου: Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά από 6 ετών, στο οποίο οι συμμετέχοντες, ακολουθώντας τις οδηγίες, αποτυπώνουν ένα κομμάτι της γειτονιές τους με φωτογραφικά και ζωγραφικά μέσα. Ο σχεδιασμός περιεχομένου είναι από την Γεωργία Λαζάρου και η γραφιστική επιμέλεια από την Άλκηστις Τσίκου.

Μπάουχαους in house!: Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά από 8 ετών, όπου η αρχιτεκτονική της Αθήνας συναντά της καλές τέχνες και το Μπάουχαουζ τη φαντασία των συμμετεχόντων. Ο σχεδιασμός περιεχομένου είναι από την Γεωργία Λαζάρου και η γραφιστική επιμέλεια από την Άλκηστις Τσίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία πόλη στο σκοτάδι: Θεατρική παράσταση για παιδιά από 6 ετών με τον ντετέκτιβ Φώτη Μαυρίδη να εξιχνιάζει άλλο ένα δύσκολο μυστήριο, καθώς στην πόλη δεν υπάρχει φως. Η παράσταση «Μία πόλη στο σκοτάδι» διακρίθηκε στον διαγωνισμό δραματοποίησης παραμυθιού «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» το 2015, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ντόβολου.

Αθηνόμετρο: Ένα πρωτότυπο τεστ ερωτήσεων για ενήλικες και παιδιά από 8 ετών. Πού βρίσκεται το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας; Το κελί του Παπαδιαμάντη; Πώς λέγονται τα εμβληματικά κυλινδρικά κτήρια του παλιού εργοστασίου φωταερίου; Ευκαιρία να ελέγξουμε τις γνώσεις μας πάνω στην πόλη που ζούμε. Τα σκίτσα δημιουργήθηκαν από τον εικαστικό Γεράσιμο Αβλάμη, ενώ το φωτογραφικό υλικό είναι από τη Συλλογή Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, αρχείο Γ. Μαχαίρα.

Μία σύντομη βόλτα στο Μουσείο: Διαδικτυακή ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για ενήλικες και παιδιά άνω των 9 ετών, στην οποία προσεγγίζεται η ιστορία και η λειτουργία του εμβληματικού βιομηχανικού χώρου καθώς και η σημασία του για την πόλη της Αθήνας.

Δημιουργικές κάρτες και Video Games: Κι αφού ανακαλύψετε τα μυστικά του εργοστασίου φωταερίου, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας παίζοντας παιχνίδια. Με έμπνευση το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τα μηχανήματα, τις συνθήκες εργασίας, τη γραμμή παραγωγής και τα επαγγέλματα, το Μουσείο προσφέρει ηλεκτρονικά μια σειρά από δημιουργικά παιχνίδια όπως κάρτες ζωγραφικής, κρυπτόλεξα, λαβυρίνθους και video games.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης