Παρουσιάζεται η έκθεση του σπουδαίου Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα, «Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού τον ΕΟΤ και το Μουσείο της Ακρόπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια μοναδική αναδρομή στην “ελληνική περίοδο” του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη, όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση του Μουσείου Ακρόπολης.

Ο καπετάνιος Γιάννης «Τρικούλης» Καφιέρης (αριστερά) και ο Μανόλης «Καστοριάς», ημιονηλάτης από το Κοντοχώρι, ξεκουράζονται στο καφενείο στον Γιαλό, λιμάνι των Φηρών. Το «Αιγαίον» καθελκύστηκε το 1911 (το ίδιο έτος με τον «Τιτανικό»). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κρουαζιερόπλοιο, αργότερα ως επιβατηγό πλοίο.

Ο Άλαν Γουέις παρακολουθεί έναν από τους έμπειρους εργάτες, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, καθώς ανοίγει τάφρο στην πλαγιά δυτικά του σύγχρονου δρόμου, ανάμεσα στην Οικία των Ασπίδων και στην Οικία του Λαδέμπορου.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει για την έκθεση: «Με την αισθητική ποιότητα και τον ρεαλισμό τους, οι φωτογραφίες του Robert McCabe προσφέρουν μια ξεχωριστή, πολύτιμη και σπάνια ματιά στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καταγράφουν και αποθανατίζουν τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που αναδύεται από το σκοτάδι των συγκρούσεων. Αναδεικνύουν τους ανθρώπους, την καθημερινότητά τους, τον πολιτισμό, την ιστορία, την ομορφιά της χώρας μας».

Εργάτες παίρνουν νερό με κουβά από την αρχαία δεξαμενή δίπλα στον Παρθενώνα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάτμος. Ναυπηγείο της Νετίας.

Η είσοδος στην έκθεση «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που θα διατίθεται σύντομα στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Η ιδιοκτήτρια του μανάβικου στη Μύκονο διαπραγματεύεται με αγρότη που έχει φέρει με τον γάιδαρο τη σοδειά του στην αγορά.

Γαλλίδα επισκέπτρια στην εκπληκτική παραλία Μαγγανάρι της Ίου μαζί με ένα κοπάδι.

Πάτμος. Στο μονοπάτι από τη Βαγιά στον Γερανό, πάνω από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με ανοιξιάτικα λουλούδια.

Μαθητές ποζάρουν για φωτογραφία σε σχολείο στολισμένο με σημαίες στη Σέριφο.

Αργά το απόγευμα στους Ωρεούς, στο βόρειο άκρο της Εύβοιας.

Ο Αγαμέμνων Ντάσης και η κόρη του Παναγούλα στο ξενοδοχείο Belle Hélène στις Μυκήνες, κάτω από τον στίχο της ομηρικής Οδύσσειας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης