Το πνευματικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό «γίγνεσθαι» της προεπαναστατικής και της επαναστατικής περιόδου της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής αποδίδεται μέσα από τη σπουδαία περιοδική έκθεση «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron», τα επίσημα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στα Ιωάννινα.

Η έκθεση με το πλούσιο εποπτικό υλικό γίνεται με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος», στο Κάστρο Ιωαννίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε προεξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας και ο Λόρδος Βύρων, με άμεσες αναφορές στον Ελληνικό Διαφωτισμό, τους Ευρωπαίους περιηγητές και τους Ηπειρώτες ευεργέτες.

Εμβληματικά έργα ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα της εποχής, όπως η Χάρτα του Ρήγα, το αντίγραφο Καπεσόβου και το έργο του Λόρδου Βύρωνα Child Harold΄ς Pilgrimage του 1812, που συνδέουν την Ήπειρο και τη Δωδώνη των προεπαναστατικών χρόνων με τα τεκταινόμενα της εποχής, αποτελούν βασικούς άξονες της εν λόγω έκθεσης.

Πρόσωπα, όπως ο Δημήτριος Νικολίδης, ο Αλέξιος Νούτσος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Αλή Πασάς, οι Ζωσιμάδες, συμμετείχαν στη ροή γεγονότων και συμβάντων, τα οποία διαμορφώθηκαν τόσο από τη στρωματογραφία της αρχαιότητας όσο και από τις θεμελιώδεις παραδόσεις του Βυζαντίου και των νεότερων ευρωπαϊκών κινημάτων, όπως οι διεκδικήσεις των δικαιωμάτων του ατόμου για παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει αυτήν την έκθεση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, τους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και άλλους φορείς και συλλέκτες της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης