Ξεφεύγουν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, κουβαλώντας λίγα υπάρχοντα, αλλά πολλές ζωντανές μνήμες από την τραγωδία που έζησαν. Φτάνουν στην Καλαμαριά, μια παραθαλάσσια περιοχή που τους θυμίζει την πατρίδα που άφησαν πίσω και αποφασίζουν να εγκατασταθούν εκεί. Όλη αυτή η πορεία των προσφύγων, όπως γράφτηκε στις μαύρες σελίδες της ιστορίας, «ζωντανεύει» πάνω στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.
Πρόκειται για τη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Καλαμαριά. Μες στην καρδιά η προσφυγιά», που παρουσιάζει απόψε ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς και αποτελεί φόρο τιμής και μνήμης στους πρόσφυγες και την ίδια την πόλη.
«Μέσα από την παράσταση αυτή πρόκειται να αναδειχθεί η ιστορία της δημιουργίας της Καλαμαριάς, με την έλευση των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και πώς μέσα από αυτές τις δυσκολίες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία σύγχρονη πόλη, την Καλαμαριά του σήμερα», δηλώνει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς Θάνος Γιαννακός.
Τα κείμενα του έργου είναι της Μαρίας Λαδά και μέσα από αυτά σκιαγραφεί τη ζωή των προσφύγων και παρουσιάζει στοιχεία του πολιτισμικού υλικού των αλησμόνητων πατρίδων. Η ίδια έχει αναλάβει επίσης την παρουσίαση, ενώ τη γενική επιμέλεια, καθώς και τη διδασκαλία των χορών υπογράφει ο Σάκης Παληογιάννης.
«Τα συναισθήματα που προκαλούν αυτές οι παραστάσεις -και ειδικά του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης που είναι πάρα πολύ ποιοτικές, είναι προφανέστατα συγκίνηση για τις δυσκολίες των ανθρώπων αυτών που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες και μέσα από τις κακουχίες που πέρασαν και ξεπέρασαν στη νέα πατρίδα καταφέραν και δημιούργησαν τη σύγχρονη Καλαμαριά και βέβαια περηφάνια για τις προγόνους μας», προσθέτει ο κ. Γιαννακός.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση με έργα μνήμης του Δήμου Καλαμαριάς, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από καταξιωμένους εικαστικούς, για το Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών και Μαρμαρογλυπτικής και είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Μέρος των εσόδων της παράστασης «Καλαμαριά. Μες στην καρδιά η προσφυγιά» θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Βορείου Ελλάδος για άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες «Παιδικές καρδιές».
Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς