Casa Bianca
Εικαστικά 25/09/2008 – 12/10/2008
Ώρα: 19.30
Είσοδος Ελεύθερη
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά ντοκουμέντα από δημοσιογραφικές αποστολές του Π. Νεράντζη σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη από το 1982 μέχρι σήμερα, με τίτλο «Ίχνη Πολέμου». Εικόνες που αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου, τη θλίψη για το χαμό αγαπημένων, τον αγώνα για επιβίωση, αλλά και την έκκληση για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον μέσα από κοινωνικούς αγώνες σε διάφορες περιοχές του παγκόσμιου χωριού μας.
1977 – 2003. Στιγμιότυπα από αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές. Εντός και εκτός των τειχών. Εν θερμώ, όπως τις κατέγραψε τότε ο φωτογραφικός φακός. Σήμερα, σαν κιτρινισμένες σελίδες ενός παλιού δημοσιογραφικού σημειωματάριου. Που δεν χάνουν, όμως, την αξία τους. Ίχνη πολέμου. Ο οδυρμός της μάνας. Το κλάμα ενός παιδιού. Η απόγνωση του πρόσφυγα. Η ιαχή του μισθοφόρου. Η βία του οργισμένου πλήθους. Η σύγκρουση. Το κενό ενός βομβαρδισμένου σπιτιού. Τα συντρίμμια. Η οδύνη της απώλειας. Σε κάθε πόλεμο τα συναισθήματα είναι πάντα τα ίδια. Όπως και οι εικόνες. Κι ας ισχυρίζονται οι κάθε λογής προπαγανδιστές, αυτοί που μιλούν μονάχα για παράπλευρες ζημίες και «αόρατους πολέμους», ότι δεν υπάρχουν θύματα. Οι εικόνες πολέμου ξεθωριάζουν. Τα ίχνη θάβονται. Η λήθη είναι αναγκαία για να συνεχίσει η ζωή. Δίχως μνήμη, όμως, κάνουμε λάθη στο παρόν και δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Οι φωτογραφίες είναι εκεί για να θυμούνται οι επόμενοι.
Παύλος Νεράντζης
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή στην Ιταλία, στο ιστορικό Radio Alice. Ως απεσταλμένος σε εμπόλεμες περιοχές από τις αρχές του ΄80 (Λατινική Αμερική, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ασία) και σε συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ταξιδέψει σε 65 χώρες. Από το 1979 είναι ανταποκριτής στην Ελλάδα της ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto. Εργάστηκε στις εφημερίδες Εγνατία, Αυγή, Αγγελιοφόρο, National Herald, Paese Sera, τα περιοδικά Αντί, Το Τέταρτο (του Μάνου Χατζιδάκη), Προοπτική, Τετράδια, Νέα Οικολογία, Ελληνικό Πανόραμα και τη RAI SAT. Στην ΕΤ3 διετέλεσε Διευθυντής Ειδήσεων (1996 – 2000) και για πολλά χρόνια, μέχρι το 2007, έγραφε το σενάριο και παρουσίαζε τη σειρά ντοκιμαντέρ δημοσιογραφικής έρευνας, «MIXER». Το 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το βραβείο δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Α. Μπότση «για τις έρευνες, που προσεγγίζουν μεγάλα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τη διεθνή και ελληνική κοινή γνώμη, καθώς και για το ήθος και την πληρότητα, με την οποία καλύπτει πολέμους εδώ και δύο δεκαετίες». Βραβεύτηκε επίσης από τη Διεθνή Ακαδημία Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (2006), την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση Περιφερειακών Τηλεοράσεων CIRCOM (2003), το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων (2003), το πολιτιστικό περιοδικό «Αυλαία» (2006) και τον Όμιλο Ροταράκτ Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στην ενημέρωση.
Συμμετείχε ενεργά στα πρώτα βήματα ανάπτυξης της μη κρατικής ραδιοφωνίας, (Διαδημοτικός Ραδιοσταθμός «Ενατο Κύμα», «Ράδιο Παρατηρητής», «Flash 9.61»), ήταν ο δημιουργός της πρώτης ζωντανής καθημερινής εκπομπής στη Β. Ελλάδα και εκπροσώπησε τη χώρα μας στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελεύθερης Ραδιοφωνίας της UNESCO. Συλλογικές εκδόσεις: Vivere Pericolosamente – Ιστορίες από την Ιταλία, Μετανάστευση και Κινηματογράφος, Τύπος και Εγκληματικότητα. Έλαβε το πτυχίο του ηλεκτρονικού μηχανικού (Πανεπιστήμιο Μπολόνια) και παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Δημοσιογραφίας (Πανεπιστήμιο Ουρμπίνο). Έχει συνεργαστεί με τη Διεθνή Αμνηστία και είναι μέλος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» και της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο». Διδάσκει στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.