Ένα αρκουδάκι που έφυγε μακριά από τη μητέρα του για να γνωρίσει τον κόσμο, «φώλιασε» σε ένα ισόγειο της οδού Καρόλου Ντηλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι από εκεί παρατηρεί τους περαστικούς και τους «αφηγείται» τις περιπέτειές του.

Οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, στη νέα τους θεματική έκθεση φιλοξενούν ένα παραμύθι που κυκλοφόρησε πρόσφατα, γυρνώντας όμως τον χρόνο λίγο πίσω, τότε που οι εικόνες που δημιούργησε η εικαστικός Δήμητρα Δοξάκη, δεν είχαν ακόμη συνδεθεί με τις λέξεις που έγραψε η Αντιγόνη Τουλγαρίδου – Κολίτση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιδέα ήταν να εκθέσουμε τα πρωτότυπα σχέδια, αυτά που έκανα αφού διάβασα το κείμενο και προσπάθησα να αναφέρονται σε καθεμιά από τις ιστορίες που περιγράφονται και τα οποία στη συνέχεια πήρε ο γραφίστας για να γίνει το βιβλίο. Στόχος ήταν να τα δούμε μέσα από μία καθαρά εικαστική ματιά», δηλώνει η εικαστικός Δήμητρα Δοξάκη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατηφορίζοντας, λοιπόν, κάποιος την Καρόλου Ντηλ, στην πρώτη βιτρίνα που θα συναντήσει θα δει τις αρχικές …σελίδες του βιβλίου σε μεγάλα ζωγραφικά έργα, με αισιόδοξα χρώματα και σχέδια γεμάτα συναίσθημα. Αν και από τα πρωτότυπα σχέδια λείπει το κείμενο, ο περαστικός θα αναγνωρίσει τον πρωταγωνιστή – αρκουδάκι και θα έχει την ευκαιρία να δει τις περιπέτειές του, όταν συναντά άλλα ζώα που χρειάζονται τη βοήθειά του, καθώς και την πληρότητα που νιώθει κάθε φορά που την προσφέρει.

«Στην τελευταία βιτρίνα έχουμε βάλει κάποια ασπρόμαυρα σχέδια που έχω κάνει σε πιο μεγάλη κλίμακα, τα οποία ίσως να μην τα προσέξεις με την πρώτη ματιά στα προηγούμενα έργα, καθώς είναι μικρότερες φιγούρες μέσα στο παραμύθι», αναφέρει η κ. Δοξάκη, δείχνοντας -μεταξύ άλλων- μία πασχαλίτσα, μία μέλισσα, μία χελώνα κι ένα σαλιγκάρι που συναντά το αρκουδάκι στην πορεία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια είναι η πρώτη φορά που κάνει εικονογράφηση για παιδικό βιβλίο, αφού αυτό που τη χαρακτηρίζει ως καλλιτέχνη είναι τα ανθρωποκεντρικά της έργα, που αφορούν κυρίως πορτρέτα. «Αυτή ήταν και η μεγάλη μου αγωνία, το να έχω αποτέλεσμα που όντως να έχει να πει κάτι, να μεταφέρει αυτό που θέλει να εκφράσει το κείμενο και ταυτόχρονα να το συμπληρώνει, να καταφέρει να δημιουργεί έναν κόσμο», λέει. Στο κείμενο που συνοδεύει την εγκατάσταση, η Creative/Cultural Manager-Development Expert (Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης/Επικοινωνίας) Στέλλα Τσιαρβούλα σημειώνει: «Ο λόγος ζωντανεύει μοναδικά μέσα από τα πολύχρωμα σχέδιά της συνθέτοντας διαφορετικούς κόσμους που παρασέρνουν όλες τις αισθήσεις των παιδιών, τα οποία δίνουν μεγάλη σημασία στην εικόνα για να κατανοήσουν, να μάθουν. Η αστείρευτη φαντασία της δημιουργού, η αγάπη της για την τέχνη και τη διδασκαλία της, καθώς και η διακαής ανάγκη της να παράγει πρωτότυπα έργα -ιδίως στην εποχή που η τεχνολογία διεισδύει και στο πεδίο των τεχνών- είναι διάχυτα σε ό,τι υπογράφει καλλιτεχνικά, κάνοντας εφικτή την αφήγηση της ιστορίας μέσα από τις εικόνες της με έναν τρόπο που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στα παιδιά».

Την επιμέλεια στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ έχει ο Γιάννης Αργυριάδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης