Η ταινία «Λίμνη Φάλκον» προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της γεννημένης στο Κεμπέκ Σαρλότ Λεμπόν, η οποία μεγάλωσε στο Παρίσι, και ξεκίνησε ως ηθοποιός έχοντας δουλέψει με σκηνοθέτες του διαμετρήματος του Μισέλ Γκοντρί στη Γαλλία αλλά και του Λάσε Χάλστρομ και Ρόμπερτ Ζεμέκις στις ΗΠΑ. Από νωρίς έδειξε μια ιδιαίτερη έμφαση στην εικαστικότητα, ενώ τα ζωγραφικά της έργα φανερώνουν την αγάπη της για την παραδοξότητα.

Ο 14χρονος Γάλλος Μπαστιάν κι η οικογένειά του περνούν το καλοκαίρι στη Λίμνη Φάλκον, στο Κεμπέκ, στο σπίτι μιας στενής τους φίλης. Η 16χρονη κόρη της, Κλοέ, εξωστρεφής και τολμηρή, γοητεύει τον Μπαστιάν, όμως μοιάζει να ενδιαφέρεται για μεγαλύτερα αγόρια προκαλώντας τη ζήλεια του. Σιγά-σιγά, ωστόσο, αρχίζει να του ανοίγεται και να τον μυεί στον κόσμο της: τον κόσμο της λίμνης που, όπως ισχυρίζεται, κρύβει μέσα της ένα φάντασμα. Για να κερδίσει την εύνοιά της ο Μπαστιάν δέχεται να περάσει από διάφορες δοκιμασίες-προκλήσεις…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κλοέ επιδιώκει να εντυπωσιάσει το αγόρι, όχι μόνο με την ομορφιά και με την αυθάδειά της, αλλά και με την εκκεντρικότητα και τη μοναδικότητά της της. Νιώθει πως δεν ανήκει πουθενά και τη συνεπαίρνουν οι τραγικές ιστορίες με φαντάσματα. Όλα αυτά την απομονώνουν εντείνοντας την ανομολόγητη μοναξιά της.
Από την άλλη ο Μπαστάν, βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης. Σε αυτήν τη μεταιχμιακή φάση, τα δύο παιδιά θα συναντηθούν και θα έρθουν κοντά.

Ο κόσμος των μεγάλων, περιορίζεται στο φόντο της ταινίας, σαν ένας θόρυβος στο μπαγκράουντ –όπως συμβαίνει συνήθως όταν είσαι τινέιτζερ…

Το Falcon Lake εμπνεύστηκε από το graphic novel Une soeur (Mία αδερφή) του Μπαστιάν Βιβέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίμνη Φάλκον (Falcon Lake, Καναδάς / Γαλλία, 2022, 100’)
Σκηνοθεσία: Σαρλότ Λεμπόν
Σενάριο: Σαρλότ Λεμπόν
Ηθοποιοί: Τζόζεφ Ένγκελ, Σάρα Μονπετί, Μόνια Τσόκρι, Αρτούρ Ιγκουάλ.

Από 4 Ιανουαρίου 2024 στους κινηματογράφους

Δείτε το τρέιλερ:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης