Για δεκαετίες ο 82χρονος μέντορας, Σκιπ Γκραντ, (Skip Grant), βοηθούσε στις επιδόσεις άπορων παιδιών να τα καταφέρουν στο σχολείο. Υπεύθυνος για τα προγράμματα των προπονητών στο «St. Albans School» στην Ουάσινγκτον από το 1975 και προπονητής ο ίδιος, μοιράζεται μαθήματα ζωής σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο και αθλητή στίβου Kristian Rhim.
 
«Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια κοινότητα ανδρών που είχαν υψηλά ιδανικά και αξίες», λέει ο Σκιπ Γκραντ. «Έμαθα ότι οι δύσκολες προκλήσεις είναι απαραίτητες για να ξεπεραστούν οι αντιξοότητες, κυρίως όταν είσαι έγχρωμος. Η επιμονή χτίζει την αυτοπεποίθηση, ενώ η αναβλητικότητα είναι ο μεγάλος αντίπαλος. Κάθε μέρα πρέπει να γίνομαι καλύτερος, να κάνω κάτι σημαντικό για κάποιον και να τιμώ τα προνόμια ζωής που έχω».
 
Ο Σκιπ Γκραντ, έχει μεγαλώσει πολλές γενιές νεαρών αθλητών εντός και εκτός γηπέδων. «Ως προπονητής, σε περιόδους απαιτητικών και  πολλών προπονήσεων οι αθλητές τα κατάφεραν μολονότι δεν πίστευαν ότι είχαν άλλες δυνάμεις. Για μένα, ένας προπονητής ή ένας εκπαιδευτικός πρέπει να τους λέει: Μπορείς να κάνεις ακόμη περισσότερα από όσα νομίζεις ότι μπορείς» πρόσθεσε ο Γκραντ και συνέχισε: «Αυτοί είναι κάποιοι άγραφοι κανόνες από ένα πρόγραμμα που συμμετέχουν νέοι κυρίως από χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Μετονομάστηκε ως Skip Grant Program για τα 23 λατρεμένα χρόνια που ήμουν εκεί. Ήμουν πάντα εντυπωσιασμένος και εμπνευσμένος από το θάρρος και τη δύναμη της ψυχής των σπουδαστών. Χτίσαμε τη δύναμη μας αμφότεροι».
 
Ως σύζυγος 65 χρόνων γάμου εξομολογείται ότι το μυστικό είναι η ειλικρίνεια και η εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. «Η γυναίκα μου είναι η φίλη μου και το άτομο που αγαπώ περισσότερο. Δεν με πειράζει να μην έχω υλικά αγαθά φτάνει να είμαι μαζί της», λέει.
 
Και μία συμβουλή από εκείνον: «Διατηρήστε τον εαυτό σας ψυχικά και σωματικά άρτιο, μέχρι το τέλος της ζωή σας. Αφού τελειώσουμε την συνέντευξη», λέει ο Γκραντ, «θα περπατήσω. Με κρατά σε φόρμα αλλά και δυνατό στο μυαλό. Ο Θεός μας το έχει κάνει δώρο. Μην το σπαταλήσουμε ακόμα και όταν μεγαλώσουμε πολύ. Όπως είπα στα παιδιά μου, όταν έλθει η στιγμή που δεν θα μπορώ να τρέξω, τότε θα περπατάω. Αν δεν μπορώ ούτε αυτό, θα προσπαθήσω να κινούμαι. Έστω και αργά».
 
Η συνέντευξη του Σκιπ Γκραντ, φιλοξενείται στη ιστοσελίδα  Lift Every Voice.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης