Το Hellas Filmbox Berlin (το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο) διευρύνοντας το αφιέρωμα «Γυναίκες δημιουργοί στον Κινηματογράφο – Νέο Κύμα» διοργανώνει την θεατρική πλατφόρμα «Cinematic Theatre – Transmedia, Theatre Document».

Πρόκειται για μια συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδος, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ITI Germany και του ιστορικού θεάτρου Φολκσμπίνε που στόχο έχει την δικτύωση των σύγχρονων ελληνικών θεατρικών ομάδων με τα θέατρα της Γερμανίας αλλά και την προώθηση της δουλειάς των γυναικών καλλιτεχνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος, στο πλαίσιο της θεατρικής πλατφόρμας θα παρουσιαστούν, στις 20 Δεκεμβρίου στη Φολκσμπίνε, δύο νέες παραστάσεις που επιχειρούν να συμβάλλουν στον κριτικό διάλογο πάνω σε κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα της σύγχρονης Ελλάδας και Ευρώπης.

Η πρώτη έχει τίτλο «Σπουδή Ι: Αμαρτίες γονέων» και είναι μια παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και του Ibsen Scholarship. Στην «Σπουδή Ι» χρησιμοποιώντας 40 λεπτά ειδικά επεξεργασμένο υλικό ντοκιμαντέρ, η ομάδα Influx Artists Collective (Κορίνα Βασιλειάδου και Χάρης Πεχλιβανίδης) ερευνά τις αιτίες που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στην οικονομική δυσχέρεια, καθώς και τα λάθη της προηγούμενης γενιάς.

Η δεύτερη παράσταση με τίτλο «Eutopia» είναι αποτέλεσμα ελληνο-γερμανικής συνεργασίας και παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου του Όσλο (στο πλαίσιο του IbsenFestival/Monsters of Reality – The Mimesis Machine platform). H πρεμιέρα της παράστασης έγινε στο Όσλο τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο επόμενος σταθμός της ήταν το θέατρο Frascati στο ‘Αμστερνταμ, το Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην «Eutopia» τέσσερις πολίτες και ένας συντονιστής συναντιούνται για πρώτη φορά σε μία ομάδα εστίασης (focus group). Σε καθέναν από τους συμμετέχοντες έχει ανατεθεί ο ρόλος ενός ιστορικού προσώπου και συγκεκριμένα των Ζαν Μονέ, Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και της αστρολόγου Ελιζαμπέθ Τεσιέ, ενώ καλούνται να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το τι πήγε λάθος από την απαρχή της μέχρι και σήμερα: «Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε τη διαδικασία συγκρότησης της ΕΕ και να βρούμε τις αστοχίες της; Υπάρχει μέλλον για την Ένωση; Τι λένε τα άστρα για την Ευρώπη;».

Το Hellas Filmbox Berlin ιδρύθηκε την άνοιξη του 2015 με στόχο να φέρει σε επαφή το γερμανικό κοινό με τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας. Στόχος του είναι να αποτελέσει χώρο έκφρασης για το «νέο ελληνικό σινεμά», ώστε να αναδείξει μέσω της κινηματογραφικής τέχνης πτυχές της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτήν, όπως επίσης και των αντιφατικών και ανεξερεύνητων χαρακτηριστικών της. Το Hellas Filmbox Berlin 2017 θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης