Τη διαχρονική πορεία του ελληνισμού του Πόντου, τους αγώνες, τον πολιτισμό, τις θυσίες, τις κακουχίες, τη γενοκτονία, αλλά και τις στιγμές ανάτασης, θύμισε η μουσικοθεατρική παράσταση «Δέηση Πόντου», που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021, στο υπαίθριο θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Για την παράσταση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Εθνομάρτυρα δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Εποχή» Νίκου Καπετανίδη, συμμετείχαν κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και συνεργάστηκαν με γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς και καλλιτέχνες της ποντιακής μούσας, προσφέροντας στο κοινό μία μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση για τον ποντιακό ελληνισμό.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν εκ μέρους της οικογένειας, ο Κώστας Καπετανίδης, εγγονός του Κώστα Καπετανίδη, αδελφού του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο αντιπεριφερειάχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Ασλανίδης.
Τον καλύτερο τους εαυτό, με το φεγγάρι να φωτίζει τη μουσική πανδαισία, έδωσαν οι καλλιτέχνες, Τάσος Νούσιας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Παπαδόπουλος, Βερόνικα Αργέντζη, Τάκης Βαμβακίδης, Χρήστος Χαλκιάς, Γιώργος Ατματσίδης, Χρήστος Καλλιοντζίδης, Σταύρος Παζαρέντσης, Αλέξης Παρχαρίδης.
Όλη η μουσικοθεατρική παράσταση ήταν στη νεοελληνική γλώσσα, εκτός από το θεατρικό κομμάτι που ερμήνευσε ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, σε κείμενα του Δημήτρη Πιπερίδη, που οι θεατές απόλαυσαν στην ποντιακή διάλεκτο, την πιο κοντινή στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
Σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής και οργανωτής της εκδήλωσης, το μουσικό πρόγραμμα περιελάμβανε κλασικά λαϊκά τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο και συγκινούν όλους τους Έλληνες, αθάνατα ποντιακά ιστορικά μουσικά έπη, Βυζαντινά κλασικά στάσιμα, ύμνους και θρήνους, μουσικά άνθη της Ιωνίας, Πόλης, Αρμενίας και Θράκης, αλλά και νεώτερες συνθέσεις, που άγγιξαν τους συμμετέχοντες στη μουσικοθεατρική παράσταση.
Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε και παρουσίασε τους συντελεστές της εκδήλωσης η Μελίνα Γιαλαμά.
Κεντρικός αφηγητής ήταν ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, ο οποίος παρουσίασε την ιστορική πορεία του ποντιακού ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Ο γνωστός συνθέτης και δημιουργός με καταγωγή από τον Πόντο, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του μέσα από τις ενορχηστρώσεις του, αλλά και παίζοντας μπουζούκι και ούτι.
Η Δέηση Πόντου χωρίστηκε σε δύο αφηγηματικά και μουσικά μέρη, τα οποία παρουσίασαν με επαγγελματικό καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και της ποντιακής μουσικής παράδοσης.
Στο πρώτο μέρος αποτυπώθηκε μέσα από την αφήγηση των γεγονότων της Γενοκτονίας με τραγούδια του Πόντου και κεντρικό πρωταγωνιστή την γλυκόλαλη λύρα του Πόντου.
Η ροή της εκδήλωσης στηρίχθηκε στην παρουσία των κορυφαίων ερμηνευτών του ελληνικού πενταγράμμου αλλά και την ποντιακής παράδοσης. Ελένη Τσαλιγοπούλου. Γιάννης Κότσιρας. Αλέξης Παρχαρίδης. Χρήστος Χαλκιάς. Γιώργος Ατματσίδης. Χρήστος Καλλιοντζίδης. Σταύρος Παζαρέντσης.
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή όπου η ηθοποιός Βερόνικα Αργέντζη, παρουσίασε ντυμένη με ολόλευκο νυφικό την «Ωδή ενός μη γάμου».
Ο Τάκης Βαμβακίδης, παρουσίασε ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο, σε κείμενα του Δημήτρη Πιπερίδη στην ποντιακή διάλεκτο, την πορεία του ποντιακού ελληνισμού, όπου φάνηκε διαχρονικά ο αγώνας, στην Πατρίδα όπου έζησαν και δημιούργησαν πολιτισμό για 3000 χρόνια στον Εύξεινο Πόντο, αλλά και το δράμα της προσφυγιάς και της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα και στα πέρατα του κόσμου, μετά τη γενοκτονία που εφάρμοσαν οι Οθωμανοί, οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλιστές.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σε πρώτο εκτέλεση από σκηνής, το τραγούδι – αφιέρωμα στον Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη, όπου τραγούδησαν οι, Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλέξης Παρχαρίδης, σε σύνθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους του Γιώργου Γεωργιάδη.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης ήταν οι: Σταμάτης Χρήστου, πιάνο, ενορχήστρωση. Περικλής Παπαδόπουλος, κιθάρα. Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου, κρουστά. Σάκης Ξενούδης, κανονάκι. Γιώργος Μπαϊρακτάρης, μπάσο. Κωνσταντίνος Ρήγας, τύμπανα. Γιάννης Ευσταθιάδης, πλήκτρα. Γιώτα Μυσερλή, άρπα. Κώστας Ζώης, νταούλι. Σολίστ: Γιώργος Ατματσίδης – Χρήστος Καλιοντζίδης, Ποντιακή Λύρα. Σταύρος Παζαρέντσης, Κλαρίνο. Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Papmedia.
Η μουσικοθεατρική εκδήλωση έκλεισε με τον πυρρίχιο χορός Σέρρα, τον οποίο χόρεψαν ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο γιος του Θανάσης, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, συμβολίζοντας την συνέχεια των γενιών, που ασπάζονται τον ποντιακό πολιτισμό.
Στο τέλος της εκδήλωσης από τους διοργανωτές, τιμήθηκαν ο ομογενής από το Βιτιάζεβο της Ανάπας Βαλέριος Ασλανίδης ο οποίος χρηματοδότησε με γενναίο χρηματικό ποσό την δημιουργία του αγάλματος του Νίκου Καπετανίδη, ο δημοσιογράφος Νίκος Σιδερόπουλος από τη Μόσχα της Ρωσίας ο οποίος στήριξε την προσπάθεια, ενώ ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης προσέφερε σε μικρογραφία προτομή του Νίκου Καπετανίδη στον νεοσύστατο σύλλογο «Νίκος Καπετανίδης» στο πρόσωπο του εμπνευστή της εκδήλωσης, δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη.
Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης και εκπρόσωποι του οργανωμένου ποντιακού χώρου, από την Ελλάδα, την Ευρώπη, και την Αμερική.
Πηγή: efxinospontos.gr