Συνεχίζοντας την προσπάθεια στήριξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και των ανθρώπων που την υπηρετούν, και με διαρκή του στόχο τη διεύρυνση του κοινού του, αλλά και την αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», για τη θερινή περίοδο προγραμματίζει τη διοργάνωση τεσσάρων (4) συναυλιών εκκλησιαστικού οργάνου.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν με βιντεοσκόπηση και με απ’ ευθείας μετάδοση (live-streaming) από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, χωρίς την παρουσία κοινού και θα μεταδοθούν διαδικτυακά από τις σελίδες του Φεστιβάλ ΑΝΩ σε YouTube και Facebook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, μέσω εγκατάστασης οθόνης προβολής, κάποιες από τις συναυλίες θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με ελεύθερη είσοδο, σε επιλεγμένους ανοιχτούς χώρους, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας πρόσβασης των ΑΜΕΑ στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, βασικό μέλημα του Φεστιβάλ είναι η διοργάνωση των παράλληλων εκδηλώσεών του σε χώρους με δυνατότητα πρόσβασης όλων των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Το Φεστιβάλ ΑΝΩ πιστεύοντας στην ισότιμη αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ, που ως μέλη της κοινωνίας είναι υποχρέωση όλων μας να μην τους δημιουργούνται εμπόδια σε αυτή την προσπάθειά τους για προσφορά και συμμετοχή στην καθημερινότητα, τη φετινή χρονιά συνεργάζεται στον σχεδιασμό των αφισών του με τον εικαστικό Κωνσταντίνο Καταγά. Οι τέσσερις αφίσες του αποτελούν τεταρτημόρια ενός έργου που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, με την αφίσα της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του Φεστιβάλ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον περιορισμό του ενδεχόμενου ματαίωσης συναυλιών – λόγω μεταβολής των δεδομένων σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η μετάκληση καλλιτεχνών από το εξωτερικό και τη φετινή χρονιά είναι περιορισμένη. Οι περισσότερες συναυλίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή μόνο Ελλήνων καλλιτεχνών, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΑΝΩ Φεστιβάλ  Ι   16 – 21 Αυγούστου

Δευτέρα 16 Αυγούστου, ώρα 8:15 μ.μ.
Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

Bartosz Jakubczak (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο

Εξωτερικός χώρος προβολής: Ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΑ, Φοίνικας

Τετάρτη 18 Αυγούστου, ώρα 8:15 μ.μ.

Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή

Παύλος Τριαντάρης, εκκλησιαστικό όργανο

Σοφία Καρβουνά, σοπράνο

Παρασκευή 20 Αυγούστου, ώρα 8:15 μ.μ.

Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και τρομπέτα

Ουρανία Γκάσιου, εκκλησιαστικό όργανο

Δημήτρης Γκόγκας, τρομπέτα

Σάββατο 21 Αυγούστου, ώρα 8:15 μ.μ.

Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και γαλλικό κόρνο

Γιούλη Βεντούρα, εκκλησιαστικό όργανο

Άγγελος Σιωράς, γαλλικό κόρνο

Εξωτερικός χώρος προβολής: Προαύλιο Ενυδρείου, Κίνι

Τις συναυλίες προλογίζει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, θα φιλοξενηθεί έκθεση της Πολωνικής Πρεσβείας που είναι αφιερωμένη στην επέτειο για το πρώτο σύγχρονο γραπτό σύνταγμα της Ευρώπης, το οποίο εφαρμόστηκε στην Πολωνία το 1791 και ήταν το δεύτερο στον κόσμο, μετά το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

 ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Διατηρώντας τη δωρεάν παρακολούθηση όλων των εκδηλώσεων για το κοινό και επιδιώκοντας την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της βιωσιμότητάς του, το Φεστιβάλ ΑΝΩ συνεχίζει και αυτή τη χρονιά, τη διερεύνηση,  καλλιέργεια και ωρίμανση των προϋποθέσεων για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούν τον πολιτισμό, μέσω των οποίων επιδιώκεται η περαιτέρω δικτύωση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε εκπαιδευτικά, ερευνητικά και λειτουργικά θέματα.

Με την ένταξη του Φεστιβάλ στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER με Ομάδα Τοπικής Δράσης την «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.» και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οικονομική στήριξη των εκδηλώσεων «ΑΝΩ ΕΑΡ», «ΑΝΩ ΠΡΟ» και «ΑΝΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» είναι πλέον εξασφαλισμένη για την τριετία 2021-2023. Μέσω της αξιοποίησης των πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος, το Φεστιβάλ θα καταστεί στις συνειδήσεις των κάτοικων της ευρύτερης περιοχής ως μια διοργάνωση μοναδική στο είδος της.

Από το Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (στον Άξονα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην προτεραιότητα της Συλλογικής Μνήμης), εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Α’ μέρους του έργου ANO Digital Artistic Residence, ενός ψηφιακού τόπου φιλοξενίας καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι μέσα από ένα μεταγενέστερα ολοκληρωμένο και συγχρηματοδοτημένο και από άλλες πηγές πλαίσιο εκπαίδευσης και καθοδήγησης, θα εμπνευστούν και θα συνθέσουν έργα για εκκλησιαστικό όργανο, τα οποία θα εκτελούνται και στις συναυλίες της διοργάνωσης

Στην εφετινή χρονιά προβλέπεται επίσης, η εξοικείωση και συμμετοχή των παιδιών και των νέων στον πολιτισμό, μέσω παράλληλης εκδήλωσης που θα αφορά στη γνωριμία τους με το αερόφωνο αρμόνιο και η χρηματοδότηση της οποίας έχει εγκριθεί στον άξονα της «Μελέτης, Διαφύλαξης και Ανάδειξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Με στόχο τη διεύρυνση του κοινού του, αλλά και γενικότερα τη διεύρυνση του κοινού του εκκλησιαστικού οργάνου, το Φεστιβάλ ΑΝΩ επιδιώκει τη δημιουργία ενός δικτύου φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου που πραγματοποιούνται σε νησιά και παράκτιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση μας αυτή θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στην Πρόσκληση του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» του έτους 2021.

Δείτε το βίντεο:

 

Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Καταγάς

Παραγωγή βίντεο: Γιάννης Μανούσος, Γιώργος Ρούσσος, Μάρκος Τράκας

Οπτική ταυτότητα Φεστιβάλ: Φρειδερίκος Ρούσσος / Syrostoday

Για περισσότερες πληροφορίες: www.anofestival.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης